Piirrosinstallaationi tiivistyy sanaan ’impakti’, jolla tarkoitetaan avaruudesta tulevan kapplaeen törmäystä maahan. Minulle impakti merkitsee laajemmin tietynlaista uhkaa ja epävarmuutta, mutta on muistutus myös läsnä olemisen tärkeydestä ja hetkessä elämisestä. Pienet syyt voivat aikaansaada suuria vaikutuksia.

Mitä jos yksittäistä katastrofia ei tulekaan, mutta se on jo käynnissä juuri nyt joka puolella maailmaa – ihmisen aikaansaamana? Käsittelen piirrosteni kautta ihmisen sisintä olemusta ja pelkoja sekä pohdin elämän hallitsemattomuutta. Ympäröivä kaaos ja ennalta-arvaamattomuus saa uuden olomuodon miltei 20 metriä leveän ja gallerian kattoon asti kurottuvan tussipiirroksen kautta.

’Impakti’ on isokokoinen piirrosinstallaatio, jota tutkitaan pimennetyssä tilassa valon avulla. Seiniä muinaisten kalliopiirrosten tavoin syleilevä tussipiirros kutsuu tarkastelemaan vertauskuvallisesti impaktia, siihen sisältyviä uhkia, ehkä siristämään silmiään valon avulla nähdäkseen kaikki ne yksityiskohdat, jota tilan pimeys alleen kätkee, ehkä hetken ajan pohtimaan myös kysymystä ”mitä jos”?

kuva: Maija Toivanen