Tervetuloa avajaisiin torstaina 3.7. klo 18–20. Vapaa pääsy!

Näyttelyn ohjelma:
To 3.7. performanssi klo 18:30–19
Su 3.8. performanssi klo 14:00–14:45, taiteilijatapaaminen klo 14:45–16
To 14.8. Turun Taiteiden yö: performanssi ja keskustelu klo 19–20

Kestoja on monimediainen teoskokonaisuus, sisältäen musteella paperille toteutettuja kaksipuolisia tussipiirroksia, tilassa kaiuttimista kuuluvan äänimaiseman, valoa, ohjelmointia ja elektroniikkaa sisältäviä elementtejä sekä performansseja.

Kuva ja ääni on yhtäaikaisesti ja vuorovaikutuksessa syntynyttä. Mari Kämäräinen käyttää erilaisia papereita, tussinesteitä ja siveltimiä. Hannu Seppälän instrumentti on hänen itse rakentamansa analoginen modulaarinen syntetisaattori, joka luo ääntä suoraan sähköjännitteestä soittotilanteessa. Ääni syntyy siis konkreettisesti yhtä aikaa piirroksen kanssa, ilman mitään ennalta olemassa olevia sampleja tai digitaalisia soundeja. Modulaarisen syntetisaattorin eri elementit yhdistetään ns. patch-kaapeleilla aina uudenlaiseksi instrumentiksi soittotilanteessa. Lähtötilanteessa ilman kaapeleita se on tyhjä taulu, josta ei kuulu ääntä. Sekä ääni että piirros alkavat työskentelytilanteessa nollatilasta.

Näillä kuvilla ei ole yhtä oikeaa katsomissuuntaa tai -puolta. Viiva toimii työskentelytapahtumasta kertovana taltiointina sekä keston ilmauksena, pinnalle ladatun ajan säilönä. Piirtyvät muodot ja rytmit muistuttavat muokkaamattomalle luonnolle tyypillisistä rakenteista, kuitenkaan esittämättä mitään niistä. Luonnon muodoille on ominaista yhtäaikainen vapaa ilmeneminen ja olosuhteiden asettamiin rajoihin mukautuminen – pelkkä oleminen.

Taiteen kokijalle teoskokemuksen laatu ja syvyys syntyy paljolti teoksen äärellä olemiseen käytetystä ajasta. Katsomistapahtuman venyttäminen ja muokkaaminen, sen herkistäminen ja aistikokemuksen perusteiden äärellä oleminen on näitä teoksia tehdessä ollut taiteilijan työn ytimessä. Kuvaa todistavia katseita on monenlaisia. Erilaisten katseiden kesto, laatu ja intensiteetti vaihtelee paljon, ja mm. katsomisen tapojen ja rytmien eroja näissä teoksissa pyritään kuvaamaan ja hyödyntämään. Teoksille annetaan myös aktiivisen toimijan, entiteetin, kaltaisia ominaisuuksia: osa kuvista vaikuttaa siltä kuin ne valitsisivat itse, mitä haluavat avata itsestään katsojalle ja jättävät lopun pimentoon, salaisuudeksi.

Mari Kämäräinen (s. 1987 Vaala) on Turussa asuva taiteilija joka toimii performanssin, tila- ja maataiteen, piirtämisen ja tarinankerronnan keinoin. Työskentely on usein paikka- ja tilannesidonnaista ja hän on toteuttanut teoksia sekä työryhmissä, työparin kanssa että muilla tavoin yhteisöllisesti. Kämäräisen työskentely on viime vuosina sijoittunut Turun lisäksi myös hänen kotiseudulleen Pohjois-Pohjanmaalle ja Kainuuseen, yhteistyössä mm. Pohjoisen oopperakomppanian kanssa. Hannu Seppälä (s. 1980 Oulu) on äänitaiteilija, joka työskentelee musiikillisten ja performatiivisten sooloprojektien sekä kuvataiteen ja teatterin kentillä tapahtuvien yhteistyöprojektien parissa. Seppälän viime vuosien tärkein sooloprojekti on ollut musiikillinen audiovisuaalinen performanssi Kempele, jota hän on esittänyt erilaisissa konteksteissa Suomessa ja ulkomailla.

Kämäräinen ja Seppälä ovat tehneet yhteistyötä vuodesta 2018 saakka. Työpari on tehnyt näyttelyitä ja performansseja mm. B-galleriassa, Ars Liberassa, Tehdasfestivaali Manifestin avajaisissa, Mustarindan Open House -tapahtumassa ja monitaiteisessa Huoneiden kirja -produktiossa, jolle myönnettiin Esittävien taiteiden valtionpalkinto 2021.