Tervetuloa avajaisiin torstaina 26.7. klo 17.00–19.00!

Opastus sunnuntaina 27.7. kello 13.00, oppaana toimii Lydia Toivanen.

 

Näyttely avaa suurperheen sisäistä dynamiikkaa, sen yhdessäolon muotoja ja hengellis-materiaalista kokemusmaailmaa. Ydinperheeseeni kuuluu neljätoista henkeä, vanhemmat ja kaksitoista lasta. Perheestä muodostuu 91 kahdenkeskistä suhdetta. Kun mukaan lasketaan jälkipolvi ja erilaiset variaatiot, luku on huomattavasti suurempi. Hakeudumme herkästi yhteen koko perheellä tai vaihtuvin kokoonpanoin. Aika kuluu, yksilöt kasvavat ja perhe kasvaa. Maailmankatsomukset, roolit ja dynamiikka muuttuvat. Oma tapani dokumentoida perhettä on muotoutunut kahden vuosikymmenen aikana huomaamattomasta sivutoiminnosta keskeiseksi sosiaalisuuden välineeksi.

Monimateriaalinen installaatio Leiri viittaa perheleiriin, joka on vuosikymmenten ajan rakentunut suviseura-alueelle. Leiri on kokoontumispaikka ja keskustelualusta sekä perheemme moninaisuuden, yhteisöllisyyden ja yhdessäolon symboli. Se ilmentää kodin perintöä, turvaa ja kiintymystä mutta myös ajankulua, ristiriitoja ja muutosta. Leirin keskeinen materiaali on hake, jonka tuoksuun kerrostuu henkilökohtaisia ja kollektiivisia tunnemuistoja suviseuroista. Valokuvavedosten lomaan levittyy pienoisveistoksia ja esinekollaaseja, jotka viittaavat lapsuuden kokemusmaailmaan suviseuroista. Pienoisveistokset saavat alkunsa paikallaan olosta ja käsien hakeutumisesta toimintaan – tylsyydestä, levottomuudesta tai huolettomuudesta, joskus keskittymisen tueksi. Materiaalit ovat sattumanvaraisia ja kulloinkin saatavilla olevia: roskia, luonnonmateriaalia, esineitä taskun pohjalta. Heinänkorsi ja lakunauha, huulirasva, kuminauha, pullonkorkki ja kiiltävä käärepaperi. Ne ovat leikin aineksia leirissä. Perheeni on osallistunut pienoisveistosten toteuttamiseen. Leiri on omistettu sisarusteni lapsille, joiden kanssa olen ihmeiden äärellä toistamiseen.

Videoessee Mafia (2022) on tapahtumien ja tunteiden näyttämö, joka valaisee perheemme sisäistä dynamiikkaa. Teos nostaa esiin erilaisia todellisuuksia, joita jokaiselle yksilölle yhteisestä kasvualustasta huolimatta muodostuu. Video perustuu älypuhelimen jatkuvaan läsnäoloon ja tuo esiin puhelimen intiimin ja arkisen luonteen. Ilman sitä teosta ei olisi olemassa. Teoksen materiaali on kymmenen vuoden ajalta. Mafia on nimetty perheemme WhatsApp-ryhmän mukaan. Vanhoillislestadiolaisuus on Suomen suurin herätysliike. Suviseurat ovat liikkeen vuosittain toistuva kesätapahtuma, joka kokoaa yhteen noin 80 000 seuravierasta.

Lydia Toivanen (s. 1987 Kerava) on helsinkiläinen kuvataiteilija, joka toimii valokuvan, videon ja tilallisuuden keinoin. Hän on kuvannut työssään mm. suurperheensä sisäistä dynamiikkaa suhteessa yksilön kasvuun ja kodin hengelliseen perintöön. Toivanen toimii myös monitaiteellisissa työryhmissä ja tuotannoissa. Toivanen on valmistunut Saimaan ammattikorkeakoulusta pääaineenaan kuvanveisto ja Turun AMK:n Taideakatemiasta pääaineenaan valokuvaus. Parhaillaan hän viimeistelee opintojaan Aalto-yliopistossa valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Toivasen teoksia on ollut esillä muun muassa Valokuvataiteen museossa, Titanik-galleriassa, Valokuvagalleria Hippolytessa sekä Italiassa Fotografia Calabria -valokuvafestivaalilla.

Taiteilijan työskentelyä ja näyttelyä ovat tukeneet Koneen Säätiö ja Patricia Seppälän Säätiö.