OSTO-OPAS

Turun Taidehallin galleriassa esitetyt teokset ovat pääsääntöisesti myynnissä. Näyttelyn teosluettelosta löytyy teosten verolliset hinnat. Teoksia voi varata alustavasti tai sitovasti ja teoksen luovutus tapahtuu näyttelyn suljettua. Taiteilija pakkaa teokset tarpeiden mukaisesti. Teokset voi tulla noutamaan tai pyytää lähetettäväksi. Teoshankinnat maksetaan lähtökohtaisesti näyttelyn aikana, mutta ostaja voi sopia myös osamaksusta. Näyttelyiden yhteydessä on joskus myynnissä myös kirjoja tai oheistuotteita. Maksun voi suorittaa laskuna, kortilla tai käteisellä. Turun Taidehallin henkilökunta auttaa mielellään antamalla lisätietoja töistä tai opastamalla töiden ostossa.

Kuka ostaa valokuvataidetta?

Valokuvataidetta ostetaan sijoutuksena esim. taidekokoelmiin, niin valtiolle kuin museoihin tai niiden taustalla toimivien säätiöiden kokoelmiin. Yksityishenkilöt hankkivat valokuvateoksia esim. kiinnostuksesta taiteeseen, yksittäiseen teokseen tai sen aihepiiriin. Yritysten toimi- ja edustustiloissa nykytaide luo viihtyisyyttä niin henkilökunnalle kuin asiakkaillekin, lisäksi se viestittää nykyaikaisuutta ja kulttuuritietoisuutta.

Miten sijoitan valokuvateoksen?

Suoraa auringonvaloa ja kosteutta on luonnollisesti vältettävä, samoin kovin pölyisiä tiloja. Teos on kiinnitettävä seinään riittävän tukevasti eikä sen ole hyvä olla kulkureitillä, jossa ihmiset saattavat siihen törmätä vahingossa. Taideteosta tulisi voida tarkastella riittävältä etäisyydeltä sen kokoon nähden – suuri teos ei pääse oikeuksiinsa kapeassa käytävätilassa, eikä pienikokoinen vedos puolestaan korkealla katonrajassa.

Mitä tarkoittaa editio?

Teoksen editiomäärä kertoo kuinka monta kappaletta taiteilija on vedostanut tai sitoutunut vedostamaan kyseisestä kuvasta. Editiokappaleet merkitään järjestysnumeroin, eli esim. 3/7 tarkoittaa kolmatta vedosta seitsemän kappaleen editiosta. Yhdestä teoksesta voi olla eri editiot eri kokoisille tai eri tekniikoilla toteutetuille teoksille, mutta ostajan tulisi aina saada tietoonsa editioiden laajuus kokonaisuudessaan.

Signeeraako taiteilija valokuvateoksensa?

Myydyn teoksen tulee olla merkitty aina selkeästi seuraavilla tiedoilla, jotka löytyvät usein teoksen takaa:
• taiteilijan nimi
• teoksen nimi, vuosiluku (mahd. eroava vedostusvuosi)
• tekniikat (vedos, pohjustus jne.)
• koko (korkeus x leveys), editio (vedoskpl/editiomäärä)
• taiteilijan omakätinen signeeraus

Yleisimpiä tekniikoita: Mikä on kromogeeninen värivedos, hopeagelatiinivedos, tai pigmenttivedos, jne?

Osa taiteilijoista kuvaa edelleen negatiivifilmille, joskin digitaalinen tekniikka on yleistynyt. Analoogista ja digitaalista tekniikka voidaan myös yhdistää yhdessä teoksessa, esim. filmille tallennetun valokuvan voi skannata digitaaliseen muotoon ja tulostaa mustesuihkutulostimella.

• kromogeeninen värivedos: tavanomainen värivalokuva, valotettu negatiivista valokuvapaperille
• hopeagelatiinivedos: perinteinen mustavalkovedos, valotettu negatiivista mv-valokuvapaperille
• digitaalinen värivedos, “lambda”: valotettu laserin avulla digitaalisesta tiedostosta, kromogeeniselle väripaperille
• pigmenttituloste, mustevedos: mustesuihkutuloste
• pohjustus, kehystys: valokuvavedos on usein pohjustettu suoraan esim. alumiinilevylle. Vedos voi olla myös kehystetty. Lasin alla vedos on paremmin suojassa ja vahingoittunut kehys on vaihdettavissa. Lasi kuuluu olla valokuvapinnasta irti esim. passpartoun avulla. Naarmuuntunut vedos (esim. alumiinille pohjustettu) on hyvin vaikea korjata.
• diasec: Diasec on erään saksalaisen yrityksen rekisteröimä tuotemerkki menetelmälle, jossa vedos on liimattu kahden esim. pleksilevyn väliin.

Tekstissä on käytetty Valokuvataiteilijoiden Liiton osto-opasta.