satu-minna-suorajarvi-pienten-yksityiskohtien-katoamisesta-29-3-21-4/

Satu-Minna Suorajärvi: Pienten yksityiskohtien katoamisesta

Pienten yksityiskohtien katoamisesta -näyttelyn lähtökohtana on ollut 100-vuotiaan talon valokuvaaminen 3D-skannauksella. Aloin sattumanvaraisesti 3D-skannata sukulaiseni vanhaa taloa, mutta 3D-skannaukseni ei ollut kovin onnistunutta. Tilat ja esineet tallentuivat vain osittain, ja kolmiulotteiset mallit olivat täynnä reikiä. Silti minusta tuntui, että rikkonaiset kolmiulotteiset mallit olivat hyvä lähtökohta teoksilleni. En kokenut tarvetta korjailla puutteita. Uudenlaisten tekniikoiden tuottamat virheet toimivat metaforana elämän ja muistojen hauraudelle sekä katoavaisuudelle.

Pienten yksityiskohtien katoamisesta -näyttelyssä on esillä 3D-skannauksella kuvattuja valokuvia sekä 3D-malleista rakennettu VR (virtual reality) -animaatio. 3D-skannattuihin litteisiin valokuviin on tallentunut kuvapintojen maalaukselliset vääristymät kolmiulotteisilla pinnoilla. Kohde näkyy muotona ja kuvana eri suunnista kubistiseen tapaan.

3D-skannaamistani vanhan talon kolmiulotteisista malleista olen rakentanut VR-maailman. Skannatut huoneet ja perhevideoihin tallentunut äänimaailma leijuvat avaruudessa kuin muistot mielessä. Tilat väreineen, valoineen ja äänineen ilmestyvät kunnes taas katoavat eikä mikään ole pysyvää. Jo pidempään työskentelyni lähtökohtana on ollut ajan ja liikkeen esittäminen veistoksissa sekä elämän rajallisuuden teemojen käsittely. Viimeaikaiset teokseni hyödyntävät digitaalisia tekniikoita eri tavoin.

Satu-Minna Suorajärvi on helsinkiläinen kuvanveistäjä ja valmistunut Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 2008. Hän on järjestänyt lukuisia yksityisnäyttelyitä ja osallistunut ryhmänäyttelyihin niin Suomessa kuin ulkomailla.