Worldwide Pinhole Photography Day

Kansainvälistä neulanreikävalokuvaa juhlistavaa päivää (Worldwide Pinhole Photography Day) vietetään huhtikuun viimeisenä sunnuntaina, tänä vuonna siis 26.4.2020. Sen kunniaksi, ja koska neulanreikäkameratyöpajat on toistaiseksi peruttu poikkeusoloista johtuen, teimme taiteilija Hans G. Hästbackan kanssa pienen opastusvideon, jonka avulla jokainen voi halutessaan rakentaa oman neulanreikäkameran kotonaan.

Hans G. Hästbacka työskentelee pääasiassa neulanreikäkameroiden parissa. Hän on rakentanut kameroita perinteisten pahvilaatikoiden lisäksi mm. kookospähkinöistä, lakikirjasta ja hernekeittotölkistä. Alla on katsaus Hästbackan valokuvateoksiin sekä kameroihin, joilla ne on tehty (ensin teos, sitten kamera, jolla kuva on otettu). Teokset ja kamerat olivat esillä Turun Taidehallin Aulagalleriassa kesällä 2019.

(Kuvien oikeudet: Hans G. Hästbacka)

Hans G. Hästbackan neulanreikäkameranäyttely Turun Taidehallilla
Hans G. Hästbackan neulanreikäkameranäyttely Turun Taidehallilla

Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran yhteisen kaksivuotisen ja monikielisen Ord och inga visor -hankkeen työpajoissa ollaan kuvattu myös paljon neulanreikäkameralla. Kesällä 2019 Turun Taidehallilla järjestettiin drop in -neulanreikäkameratyöpajoja. Syksyn 2019 aikana kuvataidekouluissa, kouluissa ja palvelutaloissa järjestetyissä työpajoissa syntyneistä teoksista koottiin hankkeen ensimmäinen näyttelykokonaisuus, joka nähtiin Turun keskustassa sijaitsevassa Forum-korttelissa joulu-tammikuussa 2019-2020. Työpajoissa 10-92-vuotiaat osallistujat rakensivat ensin neulanreikäkamerat, kuvasivat niillä lähiympäristöä ja vedostivat lopuksi ohjatusti kuvia pimiössä.

Ord och inga visor -hankkeen mahdollistaa Svenska kulturfondenin Hallå! -ohjelma.