Elämme hetkeä, jolloin ympäristö muuttuu nopeasti ja katoaa nykyhetkessä menneisyyteen. Dawn Chorus käsittelee luontohavaintoa, katoamista, menetyksen tunnetta ja melankoliaa. Kyse on intiimistä tunteesta, jolle on vähän sijaa yhteiskunnassa, jonka hyveitä on tehokkuus ja materiaaliset arvot. Yhä harvempi hahmottaa luonnon monimuotoisuutta, elämme ympäröivästä luonnosta erillisinä, emme osaa sitä ehkä enää kaivata. Tämä sopii ajatukseen luonnosta resurssina ja materiaalisena hyödykkeenä.
Veistosten raskas teollinen materiaali on omalta osaltaan ollut myös edesauttamassa luonnon katoamista. Pronssi on kulkenut läpi koko ihmisen kulttuurisen historian. Ehkä monumenttien ja muotokuvien arkaaisen materiaalin mukana seuraa myös kulttuurihistorialle ja ihmiselle pyhitetty katse, joka on tärkeämpää kohdistaa kadonneille ja katoaville lajeille, joita ei löydy museoiden muotokuvasaleista?
Dawn Chorus viittaa kollektiiviseen havahtumiseen – hetkeen, jolloin eri lintulajit aistivat lähestyvän päivän ja laulavat samanaikaisesti ennen auringonnousua. Dawn Chorus on ihmisen mittaa, havainnon merkitysten muutoksia pienten ja huomaamattomien mittasuhteiden rinnastuessa inhimillisiin mittasuhteisiin. Ihmisen ja geologian suhde toisiinsa on myös tapa ymmärtää ajallista suhdettamme maailmaan – löytää hetkellisyydestämme myös jotain lohdullista.
Perttu Saksa (1977) on raaseporilainen valokuvataiteilija ja kuvanveistäjä. Saksa työskentelee ihmisen ja ympäristön suhdetta käsittelevien aiheiden parissa. Hänen teoksiaan on ollut esillä näyttelyissä koti- ja ulkomailla 2000-luvun alusta lähtien ja Saksan teoksia on lukuisissa julkisissa kokoelmissa. Näyttelyn teemoja käsittelevä valokuvakirja Dawn Chorus ilmestyy tänä syksynä Garret Publishingin julkaisemana. Teokset ovat syntyneet Saksan lähiympäristössä Hankoniemellä 2002-2022.
Näyttelyä ovat tukeneet Koneen säätiö ja Taiteen edistämiskeskus