Taiteilijat: Sami Ala, Taija Goldblatt, Alisa Javits, Anni-Sofia Knuuttila, Juhani Koivumäki, Sara Pathirane / GBF_Kollektiivi, Anni Saijonkivi, Annu Timonen & Kerttu Malinen ja Tina Willgren

Videotaidekesä esittelee monipuolisen kattauksen filmi- ja digitaalipohjaista videotaidetta, kokeellista elokuvaa, digitaalisin ja taidegrafiikan keinoin toteutettua animaatiota sekä 3D-animaatiota. Teosten kesto vaihtelee puolesta minuutista puoleen tuntiin. Videoissa vuorottelevat kirkkaat ja hämyiset maailmat, huomio risteilee mielen sisäisten ja ulkoisten avaruuksien välillä. Videotaidekesän taiteilijat pohdiskelevat – kukin omalla tavallaan – muutoksen ja jatkuvuuden tilaa sekä hajoamisen ja uudelleen muotoutumisen kiertoliikettä olemisen perustana.

Näyttelyn ovat kuratoineet Sara Ilveskorpi, Mari Kämäräinen ja Julius Töyrylä.

 

Teos- ja taiteilijaesittelyt


Alisa Javits

The Wave

HD, 09:39 min, 2019

The Wave on teos niistä määrittelemättömistä voimista, jotka ovat ihmisen käsityskyvyn ulkopuolella. Se käsittelee heittäytymisen tunnetilaa, jossa lakkaamme yrittämästä kontrolloida maailmaa ympärillämme ja annamme tilaa intuitiolle. Tulevaisuutta ei voi nähdä ennalta, eikä näköpiirimme ulottumattomissa oleviin asioihin voi vaikuttaa. Siitä huolimatta päädymme tuntematonta kohti, kulkemisen pelottamina, toistaen yhä uudestaan samoja ajattelumalleja ja tapoja toimia. Sisäiseen intuitioon, tiedostamattomaan aaltoon, luottamalla voi päästä lähemmäs vapautta ja voi ymmärtää paremmin itseään sekä muita.

 

Cast

Valérie Pitre

Linda Côté

Sofia Pyy

Josiane Roberge

Dany Massicotte

Charlotte Bourgeade

Florian Boutin-Delignières

Amandine Triguel

 

Music

Francis M. Gri, KrysaliSound – B/ue


Supported by

The Arts Promotion Centre Finland (Taike)

Conseil des arts et des lettres du Québec

Finnish Artists’ Studio Foundation

Méduse

SPIRA

 

Anni Saijonkivi

Ouroboros

Ouroboros on paradoksi: käärme, joka elää syöden omaa häntäänsä. Olento, joka on olemassa tuhoamalla itseään. Sen katsotaan symbolisoivan elämän ikuista kiertokulkua. Videoteoksessa elämän osatekijät kulkevat toistensa lomitse, tulevat syödyiksi, syntyvät, katoavat, vaihtuvat ja palaavat takaisin. Video toimii ikuisena silmukkana: kuten häntäänsä syövä käärme, myös teos tarttuu omaan häntäänsä ja alkaa uudelleen. Ouroboros elää, sykkii ja virtaa kuin vesi. Digitaalinen elämä syntyy aina uudestaan.

Anni Saijonkivi on turkulainen monimediataiteilija, joka on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemiasta 2015 ja työskennellyt sittemmin pääasiassa videon ja äänen parissa. Hän työstää taiteessaan orgaanisen ja keinotekoisen rajapintoja, luoden visuaalisaatioita abstrakteille käsitteille.

Projekti on toteutettu Taiteen Edistämiskeskuksen tuella. Äänityön teokseen on tuottanut muusikko Jani Puistovaara.

 

Anni-Sofia Knuuttila

Momentum
Animaatio carborundumilla

29 s., 2014

Momentum on Anni-Sofia Knuuttilan vuonna 2014 opinnäytetyönä toteuttama animaatioteos. Teoksessa pysähtyneet grafiikan vedokset kohtaavat liikkeen eläinaiheisessa animaatiossa. Nimi ”Momentum” viittaa fysiikan liikemäärän termiin, joka määritellään massan ja nopeuden tulona. Teoksen saavutettu liikemäärä eli momentum tulee sen jokaisessa viidessä osassa jollain tavalla pysähdyksiin, viittaten takaisin grafiikan pysähtyneeseen olomuotoon. Teos on ensimmäistä kertaa esillä sitten opinnäytetyönäyttelyn.

Knuuttila työskentelee tällä hetkellä enimmäkseen maalaustaiteen parissa. Hän työstää usein montaa teosta samanaikaisesti, sillä erilaiset projektit pitävät taiteilijaa liikkeessä. Knuuttilan teokset syntyvät taiteilijan mielijohteiden ja kokeilunhalun mukana.


Annu Timonen ja Kerttu Malinen

BROKEN FLORA

50 years from now we are gonna run the planet

on sun and wind. If we take 50 years to get there

then the planet we run on sun and wind

is going to be a broken planet. Bill McKibben

Kerttu Malinen (s. 1985) ja Annu Timonen (s. 1984) ovat tehneet töitä taiteilijaparina vuodesta 2016 lähtien. He molemmat asuvat ja työskentelevät Helsingissä. Taiteilijoita yhdistää valokuvaustausta sekä kiinnostus liikkuvaan kuvaan, ääneen, valoon ja installaatioon. Malinen on valmistunut Aalto-yliopiston taiteiden ja suunnittelun korkeakoulusta ja Timonen Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta vuonna 2018.


Juhani Koivumäki

Läsnäolo

15 min.

14 ihmistä meditoi studio-olosuhteissa 20 minuuttia silmät auki: ohjaaja valitsi otteen jokaisesta meditaatiosta. Läsnäolo -teos esittää meditaation kokemuksena, joka yhdistää ihmisiä ulottumalla katsojaan asti. Teos pohtii missä määrin todellisuus on olemassa ilman läsnäoloa ja mitä läsnäolo voi tarkoittaa.

Juhani Koivumäki on työskennellyt mediataiteilijana noin 21 vuotta. Hän valmistui virallisesti kuvataiteen maisteriksi liikkuvan kuvan ohjelmasta Helsingin kuvataideakatemiasta vuonna 2008. Hänen teoksiaan ja yksityis- ja ryhmänäyttelyitä on ollut esillä Suomessa ja eri puolilla maailmalla. Koivumäen aiheita ovat usein eettiset ja eksistentiaaliset ongelmat, jotka hän tuo koettavaan muotoon. Viimeaikoina hän on käsitellyt myös hengellisiä näkökulmia; Koivumäki valmistui teologian maisteriksi vuonna 2021.

 

Sami Ala

Waiting for Godot´s call

Videoteos pohjaa väljästi Samuel Beckettin kuuluisaan näytelmään Waiting for Godot: mies istuu pimeässä odottaen sovittua puhelua Godot -nimiseltä henkilöltä, ainoana oljenkortenaan ulkomaailmaan kännykkä, jota hän odotellessaan selaa. Teos leikkii mykkäelokuvan estetiikalla. Kamera ei liiku, kuvakoko ei vaihdu, näyttelijätyö on korostunutta, tapahtumia kommentoi ja mukailee ääniraidan musiikki. Kännykän näytölle ilmestyvät viestit viittaavat tilannetta edeltäneisiin tapahtumiin, samaan tapaan kuin mykkäelokuvan välitekstit.

Sami Ala valmistui taidemaalariksi 2002. Hän on keskittynyt elävään kuvaan viimeiset 10 vuotta. Alan teokset sijoittuvat kokeellisen elokuvan ja videotaiteen välimaastoon, työskentelyn lähtökohdan ollessa usein kirjallinen. Hänen teoksiaan on ollut esillä Suomessa, Euroopassa, Aasiassa ja Amerikassa.

 

GBF-kollektiivi

Parasols

GBF-kollektiivi (Sara Pathirane, Laura Pietiläinen – Laura the Light of All, Iina Taijonlahti ja Suvi Tuominen) kuvaavat tanssitaiteen jännittämiä hetkiä: joskus ulkona niityillä ja pelloilla, joskus kytkeytyen arkkitehtuuriin. Parasols -teoksessa vieraina ovat äänitaiteilija Sirja Puurtinen ja muotisuunnittelija Minna Paussu. Kuvauspaikan heille löysi Aava Vilinka Kätkö.


Taija Goldblatt

Hidden

2020

Video, animaatio ja webcam-videot

5:15 min

16:9, Full HD

Mustavalkoinen

Stereo

Hidden on videoteos epäpaikoista ja reuna-alueista, näkemisestä ja nähdyksi tulemisesta. Osana teosta nähdään verkosta kerättyä webcam -videokuvaa: tien pientareita, parkkipaikkoja, syrjäisiä rantoja sekä valvontakamerakuvaa, jota paikoilleen asetetut kamerat välittävät tauotta eri puolilta maailmaa. Teos on toteutettu yhdistämällä kerroksittain piirustusta, animaatiota ja videokuvaa.

Taija Goldblatt on tamperelainen kuvataiteilija, joka tekee videotaidetta ja animaatioita. Teoksissaan hän pyrkii näkemään asioiden nurjalle puolelle, murtumakohtiin ja harmaisiin alueisiin jotka jäävät näkökenttämme ulkopuolelle. Goldblattin teokset ovat digitaalisia, mutta käsin piirretty kuva on niissä vahvasti läsnä.


Tina Willgren

After Hours

Second Lifen lagaavien tanssilattioiden inspiroimana tein After Hours -teokseni digitaalisen maailman pelimoottorin päälle ja taltioin sen tapahtumat virtuaalisilla kameroilla. Se on liikkeessä olevien fragmentoituneiden avatarien, vääristyneiden 3D-muotojen, hajanaisten ruumiinosien ja vaatteiden kansoittama vääristynyt diskoteekki. After Hoursin aikana saatamme nähdä glitchejä katoamisen kynnyksellä olevista ja syntymässä olevista virtuaalimaailmoista sekä niiden väliin jäävän ajanjakson kaikkien epätäydellisyyksien tanssia.

Tina Willgren on kuvataiteilija, joka työskentelee pääasiassa videon parissa. Hän asuu ja työskentelee Tukholmassa, Ruotsissa, missä hän on opiskellut kuvataiteen maisterintutkinnon Kuninkaallisessa Taideakatemiassa vuonna 2005. Videoissaan ja installaatioissaan hän tutkii mielen ja ruumiin suhdetta nykymaailmaan. Hänen viimeksi esillä olleita töitään ovat olleet videoprojektio “Spårdragning” Bästa Biennalenissa, Eslövissä, Ruotsissa; yksityisnäyttely “Party Boat” Black Wall Galleriassa, Vaasassa sekä osallistumiset “Blaue Stunde X:ään” Alte Feuerwachessa, Kölnissä Saksassa ja “Cities Exhibition 6: Lydda, A Garden Dismembered” -näyttelyyn Birzeitin yliopiston museossa, Birtzeitissa Palestiinassa.