VALOKUVAKESKUS PERI RY

Perin logo


Valokuvakeskus Peri on kaikille avoin kotimaisen ja kansainvälisen valokuvan kohtauspaikka. Valokuvakeskus Peri ry:n tarkoituksena on edistää ja tehdä tunnetuksi valokuvausta taiteellisen ilmaisun muotona sekä toimia valokuvaajien ja kaikkien valokuvataiteesta kiinnostuneiden henkilöiden yhdyssiteenä.

Yhdistyksen jäsenistössä on noin 130 valokuvan ammattilaista, tutkijaa ja harrastajaa. Perin toimintamuotoina ovat näyttelyt, kuvataiteilijoiden työhuone PeriLab, työpajat, yleisölle avoimet luento- ja keskustelutilaisuudet, tiedotus- ja julkaisutoiminta sekä erilaiset valokuvausprojektit ja yhteistyöhankkeet kotimaisten ja kansainvälisten yhteistyökumppanien kanssa. Lisäksi Peri ylläpitää valokuvaan keskittyvää valokuva-aiheista käsikirjastoa.

Valokuvakeskus Peri on yksi Suomen kymmenestä alueellisesta valokuvakeskuksesta. Valokuvakeskukset ovat yhdistyksiä, jotka työskentelevät valokuvan, erityisesti valokuvataiteen näkyvyyden puolesta.

Virkeä kolmekymppinen

Peri ry:n syntysanat lausuttiin syksyllä 1987, jolloin joukko turkulaisia kuvaajia perusti Peri 8 -valokuvagallerian Rauhankadulle. Tavoitteena oli alueen valokuvakulttuurin elävöittäminen avoimen ja joustavan näyttelylinja turvin. Tunnettujen valokuvaajien esittelyn lisäksi haluttiin avata väylä uusille tulokkaille. Gallerian kannatusyhdistyksen perustivat Helena Tuomaala, Matti Valta, Olli Hietanen ja Teppo Arell.

Alueellisesti, kansallisesti ja kansainvälisesti merkittäväksi valokuvakeskukseksi Peri laajeni muutettuaan Turun kulttuurikeskukseen Vanhalle suurtorille vuonna 1990. Vuosina 2010-2018 Perin toimisto, galleria ja kirjasto sijaitsivat Turun Museokeskuksen ylläpitämässä Wäinö Aaltosen museossa. Alkuvuodesta 2019 yhdistys perusti yhdessä Turun Taiteilijaseuran kanssa Turun Taidehallin Vanhalle Raatihuoneelle, Vanhalle Suurtorille. Siirron myötä yhdistys on uusiutunut ja toiminta laajentunut. Perin ja Turun Taiteilijaseura vastaavat Turun Taidehallin monipuolisesta näyttelytoiminnasta ja Taidehallin kahdessa galleriassa nähdään kuukausittain vaihtuvissa näyttelyissä paljon valokuvaa sekä videoinstallaatioita.

Perin galleriatilat Wäinö Aaltosen museossa 2010-2018

Valokuvakeskus Peri on sitoutunut edistämään yhdenvertaisuutta, tasa-arvoa ja kestävää kehitystä. Näiden edistämiseen tarvittavia toimeenpiteitä kehitetään ja seurataan säännöllisesti; kehitystyö tapahtuu sekä yhdistyksen sisäisiä rakenteita että ulos suuntautuvia palveluita tarkkailemalla.

Miten Peristä tuli peri? (…ja mitä se tarkoittaa?)

Perin tarinasta kiinnostuneet voi syventyä yhdistyksen historiaan Marja Salevan toimittaman 30-vuotiskatsauksen kautta. Peri-aatteita 1987-2017 – Poimintoja Turun 30-vuotiaan valokuvayhdistyksen historiasta -julkaisu on saatavilla Turun Taidehallin myyntipisteeltä.

Hallitus 2019

Ammattivalokuvaaja Jaana Kotamäki (pj)
Taiteilija, muotoilija Esko Niinikorpi (vpj)
Visuaalisen kulttuurin tutkija, FT Antony Fredriksson
Taiteen ja uskontotieteen tutkija Nina Kokkinen
Valokuvataiteilija Johanna Naukkarinen
Mediataiteilija Jaakko Pesonen
Kuvajournalisti Sanni Saarinen
Valokuvaaja Tiia Suorsa
Valokuvaaja, graafinen suunnittelija Jussi Virkkumaa

Taiteellinen toimikunta

Valokuvataiteilija Lilli Haapala
Valokuvataiteilija Johanna Naukkarinen
Kuvajournalisti Sanni Saarinen
Tutkija, FM Jane Vuorinen

Henkilöstö

Hilla Tuominen, toiminnanjohtaja (1.9.-31.12., Sade Kahran opintovapaan ajan)
Taru Tuomisto, näyttelykoordinaattori
Jussi Virkkumaa, PeriLabin tekninen tuki
Paul Krispijn, taidehallin apulainen
Paavo Vuoristo, taidehallin apulainen
Suvi Kiukas, Ord och inga visor -hankkeen koordinaattori
Hans Hästbacka, Ord och inga visor -hankkeen työntekijä
Margarita Rosselló Ramón, Ord och inga visor -hankkeen työntekijä

YHTEISTYÖKUMPPANIT:

Turun Taiteilijaseura ry
Turun museokeskus
Turun ammattikorkeakoulun taideakatemia
Turun taidegraafikot
Arte ry
Kirjan talo
Uuden muotoilun yhdistys
TurkuArt -verkosto
WERKOSTO -hankkeen kumppanit
Smidiga övergångar i Svenskfinland -hanke
Yrkesinstitutet Prakticum
Yrkeshögskolan Arcada
Valokuvataiteen museo
Allan and Bo Hjelt Art Foundation

TUKIJAT:

Turun kaupungin kulttuurilautakunta
Taiteen edistämiskeskus
Svenska kulturfonden
Föreningen Konstsamfundet
Opetus- ja kulttuuriministeriö
Suomen Kulttuurirahasto