Vilma Pimenoffin ’Images of women – Kuvia naisista’ -näyttely tutkii katsetta, katseen kohteena olemista ja katsetta vallan välineenä. Asetelmallisissa valokuvateoksissa ja installaatiossa on käytetty materiaalina kuvastoa naistenlehdistä ja mainoksista; hymyileviä kasvoja, kiiltäviä hiuksia, ja lakattuja kynsiä… Leikkaamalla, taittelemalla ja uudelleen valokuvaamalla tätä arkipäiväistä kuvastoa taiteilija työstää samalla myös kollektiivisia mielikuvia kuvan esittämästä aiheesta –naisesta ja hänen monista rooleistaan.

Irrottaessaan kuvan sen alkuperäisestä kontekstista (mainoksesta) Pimenoff haastaa sekä kuvan tekijän aikomukset että myös kuvan kuluttajan, eli katsojan, ajatukset. Kysymys kuuluukin: Kuka rakentaa ja määrittää naisen kuvan? Ja kuka siitä hyötyy?

Vilma Pimenoff (1980) on Helsingissä asuva ja työskentelevä valokuvataiteen maisteri (LCC, University of the Arts London). Hän käyttää työssään usein arkisia esineitä ja populaarikulttuurin kuvastoa, joiden avulla hän tarkastelee erilaisia kulttuurisia tapoja ja merkityksiä sekä niiden muodostumista. Hänen teoksensa käsittelevät usein sitä, miten ymmärrämme ympäröivää maailmaa merkkien ja symbolien kautta. Esittämällä tutut asiat toisella tavalla taiteilija kyseenalaistaa olemassa olevia myyttejä ja stereotypioita, joita vallitseva kuvakulttuuri luo ja vahvistaa.