Daemon (kreikk. daimon, suojelushenki) on Hannu Karjalaisen uusin teossarja, joka saa ensiesityksensä Turun Taidehallissa. Teossarjan taustalla on mm. pohdiskeluita ihmisen tulevaisuudesta ja suhteesta luontoon.

Karjalaisen Daemon -elokuva (2020) liikkuu toden ja epätoden, abstraktin ja absurdin välimaastossa purkaessaan nettitrollaajien ilmastomuutoskriittistä keskustelua. Unen – tai painajaisen – logiikalla etenevä elokuva herättää ajatuksia ihmiskunnan tulevaisuudesta – kykeneekö ihmiskunta toimimaan yhtenäisenä rintamana uhkaavan katastrofin edessä vai jähmetymmekö odottamaan jonkin yliluonnollisen voiman puuttumista peliin?

Daemon -valokuvasarjaa varten Karjalainen on kerännyt Itämeren rannalta materiaaleja ja roskia, joista hän on tehnyt kuvia tasoskannerin avulla, käyttäen hyväksi erilaisia kokeellisia skannaustekniikoita. Orgaaniset ja synteettiset materiaalit sekoittuvat kuvissa värikkäiksi kudelmiksi.

Hannu Karjalainen (s. 1978) tunnetaan mm. Vuoden nuori taiteilija 2009 -palkinnon saajana. Karjalaisen videoita, elokuvia ja valokuvia on esitetty museoissa, gallerioissa ja festivaaleilla kansainvälisesti vuodesta 2003 lähtien. Hän on pitänyt yksityisnäyttelyitä mm. Helsingissä, Oslossa, Zürichissä ja Berliinissä. Karjalainen työskentelee myös elektronisen musiikin parissa ja hän levyttää mm. berliiniläiselle Karaoke Kalk -levy-yhtiölle.

www.hannukarjalainen.com