Daemon (grekiska daimon, skyddande ande) är Hannu Karjalainens nyaste verkserie, som premiärvisas i Åbo konsthall. Serien bygger bland annat på reflektioner kring människans framtid och förhållande till naturen.

Karjalainens film Daemon (2020) behandlar resonemang förda av klimatförändringskritiska nättroll och rör sig därvid mellan sant och falskt, abstrakt och absurt. Filmen är uppbyggd enligt sömnens eller mardrömmens logik och väcker tankar om mänsklighetens framtid – är mänskligheten kapabel att agera som en enad front inför den hotande katastrofen eller stelnar vi i väntan på att någon övernaturlig kraft ska ingripa?

För fotoserien Daemon har Karjalainen samlat material och skräp vid Östersjöns kust och av dem skapat bilder med hjälp av olika experimentella skanningstekniker på flatbäddsskanner. Organiska och syntetiska material blandas och skapar en färggrann väv i bilderna.

Hannu Karjalainen (f. 1978) är bland annat känd som mottagare av priset Årets unga konstnär 2009. Karjalainens videor, filmer och fotografier har sedan år 2003 visats i museer, gallerier och på festivaler runtom i världen. Han har haft separatutställningar bl.a. i Helsingfors, Oslo, Zürich och Berlin. Karjalainen arbetar också med elektronisk musik och spelar in skivor bl.a. för skivbolaget Karaoke Kalk i Berlin. 

http://www.hannukarjalainen.com