Jarkko Rantanen teoskuva

Muotokuvaprojekti on taidemaalari Jarkko Rantasen maalaama muotokuvien sarja, joka sisältää yli sata maalausta erilaisista ihmisistä arjen keskeltä. Maalaukset on tehty vuosien 2021–2023 aikana. Maalaussarjan lähtökohtana oli Rantasen halu maalata elävästä mallista. Hän pyysi malleja saapumaan paikalle omana arkisena itsenään. Rantanen halusi nähdä mallin persoonaa ja antaa sen vaikuttaa maalausprosessiin. Suurimmassa osassa muotokuvista mallit istuvat samalla tuolilla taiteilijan ateljeessa.

Rantanen aloitti maalaussarjan toisen korona-aallon sulkiessa yhteiskuntaa. Aluksi malleina istuivat Rantasen kollegat. Sosiaalisen median kautta projekti laajeni, ja pian malleina istui tuntemattomia, eri-ikäisiä ihmisiä kaikenlaisista taustoista.  Muotokuvamaalauksessa Rantaselle oli tärkeää mallin näköisyyden tavoittamisen lisäksi se, miten mallin olemus ja kullakin hetkellä vallitseva tunnetila vaikuttivat lopputulokseen. “Maalaukset ovat tallenteita sosiaalisesta ja poikkeuksetta mielenkiintoisesta kohtaamisesta. Yksikään istunto ei ole ollut samanlainen,” toteaa Rantanen. 

Muotokuvat on maalattu pääosin öljyväreillä eri materiaaleille, esimerkiksi kankaalle, puulle, pleksille ja alumiinikomposiittilevylle. Erilaiset maalauspohjat tuovat sarjan maalauksiin vaihtelua. Esimerkiksi komposiittilevyyn jäävät selkeät siveltimen jäljet muodostuvat tärkeäksi osaksi nopeaa maalausprosessia. Teokset ovat kokovartalokuvia. Maalaustapahtuma kunkin teoksen kohdalla on kestänyt 2–3 tuntia. Rantasen pyrkimyksenä on ollut, että teos on alla prima, eli kertamaalaus. Joissakin tapauksissa maalausta on jatkettu pidemmälle valokuvan avulla.

Taiteilijasta
Jarkko Rantanen (s. 1980) on Piikkiössä asuva ja Turussa työskentelevä taidemaalari. Hänen edellinen yksityisnäyttelynsä Turussa oli Galleria Joellassa vuonna 2020. Rantasen aikaisempia taiteellisia teemoja ovat olleet maisemat, erityisesti metsät. Rantasen teoksia on yksityiskokoelmien lisäksi mm. Aineen taidemuseon, Salon taidemuseon sekä Turun ja Naantalin kaupungin kokoelmissa.

Hanketta ovat tukeneet
Suomen Kulttuurirahaston Varsinais-Suomen rahasto
Suomen Kulttuurirahaston keskusrahasto

Taiteilijan verkkosivut
jarkkorantanen.net

 

NÄYTTELYN OHEISOHJELMA

15.7. klo 12.00–15.00, Vanha Suurtori | LIVE-MAALAUS
Taiteilija Jarkko Rantanen maalaa muotokuvaa Vanhalla Suurtorilla. Taiteilija kertoo näyttelystään ja muotokuvamaalauksen prosessista. Samalla valmistuu maalaus.

16.7. klo 12.00–15.00, Vanha Suurtori | LIVE-MAALAUS
Taiteilija Jarkko Rantanen maalaa muotokuvaa Vanhalla Suurtorilla. Taiteilija kertoo näyttelystään ja muotokuvamaalauksen prosessista. Samalla valmistuu maalaus.

13.8. klo 13.00–15.00, Iso Galleria | TAITEILIJATAPAAMINEN
Mahdollisuus tavata taiteilija Jarkko Rantanen ja keskustella hänen näyttelystään.

17.8. klo 13.00–16.00, Iso Galleria | LIVE-MAALAUS
Taiteiden yönä Jarkko Rantanen maalaa muotokuvaa Iso Galleriassa (Turun Taidehalli). Taiteilija kertoo näyttelystään ja muotokuvamaalauksen prosessista. Samalla valmistuu maalaus.

26.8. klo 13.00–14.00, Iso Galleria | Pysähdy teoksen äärelle – keskusteluja taiteesta
Tapahtumassa katsomme Jarkko Rantasen muotokuvia yhdessä keskustellen niistä Visual Thinking Strategies (VTS) -menetelmää hyödyntäen. Ns. keskusteleva kuvatarkastelu antaa oivan mahdollisuuden syventyä kiireettömästi taiteeseen ja keskustella siitä matalalla kynnyksellä. Kyseessä ei siis ole perinteinen opastus, vaan VTS-ohjaaja, taiteilija ja taidekasvattaja Salla Keskinen ohjaa keskustelua yksinkertaisilla kysymyksillä. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja, vaan sopii jokaiselle taiteesta kiinnostuneelle. Lisätietoa VTS-menetelmästä