Tervetuloa Rainer Paanasen yksityisnäyttelyn lopettajaisiin pe 5.11.2021 klo 16:30 – 18:00. Paananen esittää illan aikana performanssin, jossa näyttelyssä esillä oleva valokuvateos saa lopullisen muotonsa kokeellisen soitannan kautta. Hän käyttää instrumenttinaan uniikkia kielisoitinta, jonka kieleen sivellyt pigmentit räiskyvät muodostelmiksi valokuvapaperin pintaan. Soitto alkaa klo 16:45.

“Vuonna 2017 prosessoin abstraktin valokuvan parissa ja kehitin uutta ilmaisutapaa itselleni.
Palasin työssäni analogiseen valokuvaan ja aloin tuottamaan värilaboratoriossa yksivärisiä kromogeenisia värivedoksia kamerattomin menetelmin.
Samaan aikaan luonnostelin valokuvateoksiani ritsilanka-nimisellä työkalulla, jonka avulla voidaan piirtää suora viiva pisteiden a ja b välille. Lanka värjätään kalkkijauheella ja kiristetään materiaalin päälle, jonka jälkeen linja “räpsäytetään” tason pintaan. Ritsilangan toiminta ja sen synnyttämä ääni palauttivat ajatukseni instrumentaaliseen soittoon, joka on ollut osa elämääni 18 vuoden ajan.

Halusin selvittää itselleni, kuinka voisin yhdistää äänen ja valokuvan toisiinsa. Rakensin ritsilangan toimintaperiaatetta mukailevan kokeellisen kielisoittimen, jota soittamalla aloin tutkia työlleni ominaisia perusmuotoja ja materiaaleja.”

Rainer Paanasen yksityisnäyttely Sound of Alchemy koostuu taiteilijan valokuvateoksista ja installaatioista vuosilta 2018–2021. Minimalismiin ja käsitetaiteeseen peilautuvaa näyttelykokonaisuutta yhdistää ajatukset äänen ja valokuvan tuottamisesta vaihtoehtoisin menetelmin. Paanasen valokuvateokset näyttäytyvät kaksiulotteisina visuaalisina esityksinä, joissa musiikki on tiivistetty hiljaisuuteen ja väriin.

Kiitokset Taiteen edistämiskeskukselle näyttelyn tukemisesta. Vilpittömät kiitokset muotoilija ja soitinrakentaja Hemmo Honkoselle yhteistyöstä uusimman instrumentin parissa.

**Suosittelemme maskin käyttöä sisätiloissa ja seuraamme toimintaohjeita koronan suhteen Avi:n sivuilta**