Välkommen på vernissage på torsdagen den 26. Juni kl. 17.00–19.00!

Guidad visning söndagen den 27. Juli kl. 13.00.

 

Utställningen öppnar upp den interna dynamiken i en storfamilj, dess former av samvaro och en andligt-materiell erfarenhetsvärld. Min kärnfamilj består av fjorton personer – föräldrar och tolv barn. Familjen utgör 91 tvåpersonersrelationer. När vi räknar in nästa generation och olika varianter blir antalet betydligt större. Vi söker oss ofta samman som hel familj eller i olika konstellationer. Tiden går, individer växer och familjen växer. Världsåskådningar, roller och dynamik förändras. Mitt sätt att dokumentera familjen har under två decennier utvecklats från en omedveten bisyssla till ett centralt redskap för socialt samspel.

En mångmaterialinstallation, Läger, som refererar till det familjeläger som i årtionden byggts upp på Suviseurat-området. Lägret är en samlingsplats och samtalsplattform samt en symbol för vår familjs mångfald, gemenskap och samvaro. Det uttrycker hemmets arv, trygghet och tillgivenhet men också tidens gång, konflikter och förändring. Lägrets centrala material är flis, vars doft bär lager av personliga och kollektiva känslominnen från Suviseurat. Bland fotografierna finns små skulpturer och objektkollage som refererar till barndomens upplevelsevärld av Suviseurat. Miniskulpturerna uppstår ur stillastående stunder och händer som söker aktivitet – ur tristess, rastlöshet eller bekymmerslöshet, ibland som hjälp för koncentrationen. Materialen är slumpmässiga och tillgängliga i stunden: skräp, naturmaterial, föremål från fickans botten. Ett strå och ett lakritssnöre, läppbalsam, gummiband, kapsyler och glänsande omslagspapper. Dessa är lekens ingredienser i lägret. Min familj har deltagit i skapandet av miniskulpturerna. Lägret är tillägnat mina syskons barn, med vilka jag återigen befinner mig inför under.

Videoessän Mafia (2022) är en scen för händelser och känslor som belyser familjens inre dynamik. Verket lyfter fram olika verkligheter som uppstår för varje individ trots en gemensam uppväxtmiljö. Videon bygger på smarttelefonens ständiga närvaro och framhäver dess intima och vardagliga karaktär. Utan telefonen skulle verket inte finnas. Materialet sträcker sig över en tioårsperiod. Mafia är uppkallad efter vår familjs WhatsApp-grupp. Den konservativa laestadianismen är Finlands största väckelserörelse. Suviseurat är rörelsens årliga sommarevenemang, som samlar omkring 80 000 deltagare.

Lydia Toivanen (f. 1987 i Kervo) är en bildkonstnär bosatt i Helsingfors som arbetar med fotografi, video och rumslighet. I sitt arbete har hon bland annat dokumenterat sin storfamiljs inre dynamik i relation till individens utveckling och hemmets andliga arv. Toivanen arbetar också i tvärkonstnärliga arbetsgrupper och produktioner. Hon har studerat skulptur vid Saimen yrkeshögskola och fotografi vid Konstakademin vid Åbo yrkeshögskola. För närvarande avslutar hon sina magisterstudier i fotografikonst vid Aalto-universitetet. Toivanens verk har visats bland annat på Finlands fotografiska museum, Galleri Titanik, Fotogalleri Hippolyte och på fotofestivalen Fotografia Calabria i Italien.

Hennes arbete och utställning har fått stöd av Koneen Säätiö och Patricia Seppälän Säätiö.