TALVISALONKI 2020 on turkulainen versio kuuluisasta ranskalaisesta Syyssalongista, ja sitä edeltäneestä Pariisin Salongista ja sen eri variaatioista:

Ranskan Kuninkaallinen maalaustaiteen ja kuvanveiston akatemia piti vuonna 1673 ensimmäisen puolijulkisen näyttelyn Salon Carréssa. Vuodesta 1725 Salonki järjestettiin Louvren palatsissa, ja silloin se tuli tunnetuksi nimellä Salon de Paris. Salongissa oli esillä maalauksia koko seinän mitalta ja joka sentin täydeltä. Maalausten keskinäisen kilpailun takia taiteilijat saivat aiheita uusille maalauksille, kuten Pietro Antonio Martinin teokselleen Salonki vuonna 1785. Salongin painetut näyttelyluettelot ovat taidehistorioitsijoille tärkeitä lähteitä. Lehdissä julkaistut näyttelyistä kirjoitetut arviot olivat nykyaikaisen taidekritiikin alku. Vuonna 1881 Salonki menetti valtion rahoituksen, jolloin eräs taiteilijaryhmä perusti Société des artistes françaisin (Ranskan taiteilijaseura), joka otti näyttelyn pitämisen vastuulleen. Vastauksena monien taiteilijoiden silloisiin ajatuksiin järjestön byrokraattisuudesta ja vanhoillisuudesta, ryhmä maalareita ja kuvanveistäjiä, johtajinaan Pierre-Auguste Renoir ja Auguste Rodin, perusti vuonna 1903 Salon d’Automnen (Syyssalonki). (Lähde: Wikipedia) 

Syyssalonki on edelleen tärkeä osa Pariisin taidetarjontaa. Salongin idea on elänyt vuosisatojen varrella moneen suuntaan, ja salonkeja on järjestetty monenlaisten eri yhteisöjen ja taiteilijaryhmien toimesta eri puolilla maailmaa. Ajatus salongin järjestämisestä myös Turun Taiteilijaseuran toimesta syntyi, kun Turun Taidehallin näyttelykalenteria järjestettiin uudelleen korona-tilanteen vuoksi. Koska perinteistä vuosinäyttelyä varten oli näin ollen käytettävissä vähemmän tilaa ja resursseja, päätimme luoda sen tilalle toisenlaisen konseptin: Talvisalongin! Nimessä on sana ”talvi” erotuksena syyssalongille.

Näyttelyn taiteilijoiden joukosta valitaan jälleen Turun Taiteilijaseuran vuoden taiteilija. Turun Taiteilijaseuran vuoden 2019 taiteilija on Miljaliina Moilanen.