Such is the Silence on tilallisesti muotoutuva teoskokonaisuus, joka koostuu valokuvista, videosta sekä löydetystä esineistä. Yhdistämällä nämä kolme elementtiä Turun Taidehallin näyttelytilaan syntyy installaatio, joka on kuin kertomus. Sen jokainen osa on dialogissa keskenään tarinassa, joka liikkuu hienovaraisesti todellisuuden rajamailla.

Valokuvissaan Essi Maaria Orpana esiintyy neiti Silence- henkilöhahmona vanhoissa hylätyissä taloissa. Teokset syntyvät narratiiveista, kuvitteellisista menneistä tapahtumista, joita taiteilija luo uudelleen kuvissa esiintyvän henkilöhahmon kautta. Ilman yhteisiä muistoja tai yhteyttä taloon, paikan ja henkilöhahmon välillä on ristiriita. Vaeltavat valokuva -ja videoteokset tutkivat tyhjää taloa ja pohtivat olemassa olemiseen ja muistoihin liittyviä kysymyksiä, sekä ihmisen ja paikan identiteettiä. Teosten elokuvallinen ja kerronnallinen luonne mahdollistaa pahaenteisen tunnelman joka myös korostaa sitä, ettei Such is the Silence ole niinkään sidottu aikaan. Näin teoskokonaisuus kuvailee mahdollisen fiktiivisen maailman, jossa neiti Silencen läsnäolon kautta huoneet heräävät jälleen henkiin.

Näyttely Turun Taidehallissa on Essi Maaria Orpanan (s. 1988) taiteellinen opinnäytetyö Aalto-yliopiston valokuvataiteen maisteriohjelmassa. Orpana on valmistunut kuvataiteilijaksi Turun Taideakatemian valokuvataiteen osastolta vuonna 2015. Orpanan tähänastinen taiteellinen työskentely on pohjautunut valokuva- ja videoformaatteihin, mutta viime aikoina hän on vienyt teoskokonaisuuksiaan entistä enemmän installaatiotaiteen suuntaan. Hänen teoksiaan on ollut esillä muun muassa ryhmänäyttelyissä Latvian valokuvataiteen museossa, Riiassa (2019) ja Galleria Lapinlahdessa, Helsingissä (2018) sekä yksityisnäyttelyssä Pohjanmaan Valokuvakeskuksessa, Lapualla (2017).

Näyttelyä on tukenut Suomen Kulttuurirahasto ja Taiteen edistämiskeskus.

www.essiorpana.com