Tervetuloa avajaisiin torstaina 23.5. 2024 kello 17.00-19.00!

Näyttelyopastus lauantaina 15.6. kello 13.00.

 

It’s a little bit magic

Like a river of morning geese

In the new warm mountain

Where the stone face forms and speaks

I believe in you

Even when you need to

Recoil

Big Thief – “Dragon New Warm Mountain I Believe in You”

 

The water flows through us on valokuvausprojekti, joka dokumentoi ja kuvittelee queer-kehoja rauhallisissa ilon hetkissä: uimassa järvissä ja merissä, leijumassa identiteettien ja määritelmien välissä, uppoutumassa olemassaolon autuuteen rakastavien käsien ja lempeiden virtausten syleilyssä. Aivan kuten heitä ympäröivät metsät ja vedet, The water flows through us -projektin kuvauskohteet ovat liikkuvia, laajoja ja jatkuvasti muuttuvia. The water flows through us on kuviteltu fantasia, paratiisi, maa, jossa virtaa maito ja hunaja. Se on myös toivoa, todellisuutta ja mahdollisuuksia. Se pyytää katsojaa kuvittelemaan maailman täynnä vaihtoehtoja kuivalle ja yksinäiselle olemassaololle kapitalismin alla; valitun perheen ja yhteisön sekä läheisyydessä kukoistavan ja normeja pakenevan maailman.

The water flows through us on huolellisesti koottu kokoelma hetkiä. Täällä et näe Transpolin väkivaltaisia keskusteluja tai vaikeuksia, jotka liittyvät hormonien hankkimiseen pimeästä verkosta, etkä kaduilla kohtaamiamme oudoksuvia katseita. Niille ei ole tilaa täällä. The water flows through us -projektissa trans-kehot saavat vihdoin tanssia. Trans-kehot saavat maata ruohikossa ja hikoilla maahan. Trans-kehot saavat suudella. Trans-kehot saavat nauttia makeista mustikoista suussaan. Trans-kehot saavat kieriskellä mudassa. Trans-kehot saavat nauraa pissatessaan järveen.

The water flows through us on kutsu. Pehmeän ripustuksen kautta näyttelyssä ikuistettujen hetkien autuus virtaa valokuvista galleriatilaan kutsuen vieraita liittymään mukaan. Ripustus tarjoaa tilan pysähtyä, levätä ja antautua. Täällä kaikki ovat tervetulleita asettumaan alas lepäämään, syömään välipalaa, tuomaan seuralaisen mukanaan, kietoutumaan kainaloon tai ottamaan nokoset. Löytämään tukea ympärillä olevista (ihmis)kehoista (teoksista). Tulemaan leikkimään kanssamme.

August Joensalo on suomalais-karjalainen valokuvataiteilija, elokuvaohjaaja ja kirjailija. Hän luo trans-kertomuksia, jotka esittävät kysymyksiä (ja joskus jopa antavat vastauksia) muistoista, ajasta, ruumiillisuudesta ja leikistä.

August luo queer-utopioita erilaisten materiaalien ja tekniikoiden avulla, sekä tallentaa arkisia hetkiä, hämärtäen rajaa todellisen ja kuvitellun, menneen, tulevan ja nykyisen välillä. Dokumentoidessaan henkilökohtaista ja yhteisöllistä historiaansa jokapäiväisessä queer-elämässä, August antaa trans-vastarinnalle ja ilolle sen ansaitseman tilan sekä huolepitoa. Sekä kirjaimellisesti että vertauskuvallisesti Augustin valokuvat keskittyvät usein enemmänkin niihin pieniin vesipisaroihin, jotka löytävät tiensä alas naurun täyttämää rintaa, kuin itse rinnassa näkyviin leikkausarpiin.

Trans-karjalaisena taiteilijana August pyrkii ymmärtämään omaa menneisyyttään ja juuriaan maailmassa, joka on häivyttänyt, muuttanut tai jopa poistanut kokonaan häntä muistuttavat ihmiset historiankirjoistaan. Lempeydellä, itseironialla ja leikkisyydellä Augustin valokuvateokset viittaavat tuntemattomaan ja unohdettuun, luoden tilaa pidetyksi, rakastetuksi ja ymmärretyksi tulemisen kokemukselle niille, jotka myös kokevat turvallisuutta määritelmien ulkopuolella.