Välkommen på vernissage torsdagen den 23 maj 2024 kl. 17.00-19.00!

Guidad visning den 15 juni kl.13.00.

 

It’s a little bit magic

Like a river of morning geese

In the new warm mountain

Where the stone face forms and speaks

I believe in you

Even when you need to

Recoil

Big Thief – “Dragon New Warm Mountain I Believe in You”

Vattnet flyter genom oss är ett pågående fotoprojekt som dokumenterar och föreställer queer-kroppar i fridfulla ögonblick av glädje: badar i sjöar och hav, svävar mellan identiteter och definitioner, sjunker in i lyckan att hållas av kärleksfulla händer och mjuka strömmar. Precis som skogarna och vattnen som omger dem är ämnena i Vattnet flyter genom oss flytande, omfattande och ständigt föränderliga. Vattnet flyter genom oss är en inbillad fantasi, ett paradis, ett land av mjölk och honung. Det är också hopp, verklighet och möjlighet. Det uppmanar betraktaren att föreställa sig en värld full av alternativ till det torra och ensamma livet under kapitalismen – en frodig värld av vald familj, gemenskap och intimitet som undviker normen.

Vattnet flyter genom oss är en noggrant utvald samling av ögonblick. Här kommer du inte att se våldsamma samtal på Transpoli, kampen med att hitta hormoner på dark web, de konstiga blickarna vi får på gatorna. Det finns ingen plats för det här. I ”Vattnet flyter genom oss” får transkroppar äntligen dansa. Transkroppar får ligga i gräset och svettas ner i marken. Transkroppar får kyssa. Transkroppar får stoppa söta blåbär i munnen. Transkroppar får rulla runt i leran. Transkroppar får skratta medan de kissar i en sjö.

Vattnet flyter genom oss är en inbjudan. Genom den mjuka installationsdelen av utställningen smälter de fridfulla ögonblicken i fotografierna samman med gallerirummet och bjuder in gästerna att delta. Installationen erbjuder en plats att stanna upp, vila och ge sig hän. Alla är välkomna att ligga här. Äta en snacks, ta med en dejt, krypa ihop eller ta en tupplur. Att finna stöd i (mänskliga) kroppar (av arbete) runt dig. Att komma och leka med oss.

August Joensalo är en finländsk-karelsk konstnär, filmskapare och författare som skapar transberättelser som ställer frågor (och ibland till och med ger svar) om minnen, tid, kroppslighet och lek.

Genom att använda olika medier föreställer sig August queer-utopier och arkiverar vardagliga ögonblick, suddar ut gränserna mellan det verkliga och det föreställda, mellan det förflutna, framtiden och nuet. Genom att dokumentera sin personliga och gemensamma historia av vardagligt queerliv ger August transresistans och glädje den omsorg och det utrymme det förtjänar. Både bokstavligt och bildligt är fokus i Augusts fotografier oftare på de små vattendropparna som hittar sin väg ner över en bröstkorg fylld av glädjefylld skratt, snarare än ärr från bröstkorgens top surgery.

Som trans-karelska konstnär försöker August förstå sin egen historia och sina rötter i en värld som har suddat ut, förändrat eller helt tagit bort människor som dem från sina historieböcker. Med ömhet, självironi och lekfullhet lutar Augusts fotografiska verk sig mot det okända och det glömda, skapar utrymmen för att känna sig hållen, älskad och förstådd för de kroppar som också finner skydd i mellanrummen.