Inka Niemisen näyttely Fluviale ⏐ Vuolle koostuu käsin veistetyistä puuveistoksista ja liikkuvan kuvan veistosinstallaatioista. Installaatioissa yhdistyvät käsin tekemisen ikiaikainen perinne, ekologiset materiaalit, liikkuva kuva ja ääni. Näyttelyn nimi viittaa veden liikkeeseen, aaltoihin ja virtaan, ja toisaalta puun käsittelyyn.
Liike on nähtävissä monin tavoin näyttelyn teoksissa. Katsoja kohtaa ihmisenkaltaisia hahmoja, joiden liikkeessä tuntemattomat elämänmuodot välkehtivät. Liike tulee esiin luonnonmuotoisissa puunrungoissa, joita on käytetty veistosten materiaaleina. Käsityön jälki puussa tuo näkyville ihmisen kehon liikkeen. Videokuvassa materiaali liikkuu ja tuottaa samalla äänimaailman, jota hyödynnetään veistosinstallaatioissa.
Puuveistokset on tehty merenrannoilta löydetyistä ajopuista, vanhoista reen jalaksista, myrskyn kaatamista puistopuista ja ojanvarsilta kaadetuista lehtipuista. Puiden luonnonmuoto ja alkuperä ovat tärkeässä osassa teosten sisältöä.
Taiteilijasta
Inka Nieminen on syntynyt Turussa, kasvanut Hailuodossa ja opiskellut Helsingissä. Hän valmistui Kuvataideakatemiasta kuvataiteen maisteriksi vuonna 1999 pääaineenaan kuvanveisto. Opiskeluajoista lähtien Inka Nieminen on ollut käsin veistämiseen keskittynyt, monipuolinen puunveistäjä, jolle materiaalien alkuperä, ominaisuudet ja merkityssisällöt ovat tärkeä osa työskentelyä.
Inka Niemisen tärkeimmät yksityisnäyttelyt ovat olleet Oulun Taidemuseossa (2020), Galleria Sculptorissa Helsingissä (2013), Galleria Taidesalongissa Helsingissä (2014) ja Katrineholmin Taidehallissa Ruotsissa (2011). Inka Nieminen on saanut William Thuringin (2011) ja Stina Krookin säätiön (2015) taidepalkinnot.
Videokuvaus, äänet, AV-installointi: Jesper Toss
Näyttelyä on tukenut Alfred Kordelinin säätiö.
Taiteilijan verkkosivut
inkanieminen.com
NÄYTTELYN OHEISOHJELMA
15.9. klo 16.45–17.45, Turun Taidehallin Iso Galleria | Pysähdy teoksen äärelle – keskusteluja taiteesta
Tapahtumassa katsomme Inka Niemisen taidetta yhdessä keskustellen siitä Visual Thinking Strategies (VTS) -menetelmää hyödyntäen. Ns. keskusteleva kuvatarkastelu antaa oivan mahdollisuuden syventyä kiireettömästi taiteeseen ja keskustella siitä matalalla kynnyksellä. Kyseessä ei siis ole perinteinen opastus, vaan VTS-ohjaaja, taiteilija ja taidekasvattaja Salla Keskinen ohjaa keskustelua yksinkertaisilla kysymyksillä. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja, vaan sopii jokaiselle taiteesta kiinnostuneelle. Lisätietoa VTS-menetelmästä
29.10. klo 13.00–15.00, Turun Taidehallin Iso Galleria | TAITEILIJATAPAAMINEN | Inka Nieminen
Mahdollisuus tavata taiteilija Inka Nieminen ja keskustella hänen näyttelystään.
Näyttelyyn ja ohjelmiin on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!