Näyttelyn muotokuvat esittävät niitä, joita taiteilija Jesse Avdeikov kertoo ikävöivänsä eri tavoilla ja eri syistä.
– Rakennan mielessäni paikkaa, jonka kuvittelin ensin mökiksi. Sitten siitä tulikin saari, sellainen johon voin mennä halutessani. Paikka, jossa muistot ja tapahtuneet asiat sijaitsevat. Rajaan ne normaalin elämän ulkopuolelle niin kiinteästi kuin asiat voivat pään sisällä olla. Yrityksestä huolimatta en voi erottaa huonoja ja hyviä muistoja toisistaan. Surun ja ilon voi kokea rinnakkain.

Tietyn ihmisen, lemmikin ja paikan merkitys on enimmäkseen meidän korvien välissä. Tämän saaren oli tarkoitus tuoda minulle lohtua ja ehkä antaa rauhaa, mutta mitä lohtua on paikasta, joka symbolisoi isoisäni syöpää, isoäitini muistisairautta ja ystäväni itsemurhaa?

Yksi kerrallaan maalaan heitä vuorotellen. He ovat mielessäni kuin puita, joiden ohenevat oksat ja juuret takertuvat mieleni sopukoihin ja muistoihin. He ovat osa minua. Saaresta alkaa muotoutua eräänlainen metsä. Metsässä kuolleet puut muuttuvat lahottuaan ravinnoksi ja alkaa uusi kierros. Metsä tuo minulle lohtua, vaikka tietyllä tapaa sekin on täynnä kuolemaa.

Maalatessa näitä muotokuvia tunnen olevani lähempänä heitä ja muistoja heistä. Onneksi muistan myös hyviä yksityiskohtia kuten mummoni kaikkia rakastavan sydämen ja hänen tekemän omenapiirakan, isoisän opetuksen siitä, että lähes kaiken voi korjata (tai ainakin yrittää) ja ystäväni vaikutuksen taiteeseeni.

Jesse Avdeikov (s. 1986) on maalauksen, kirjoittamisen, kirjonnan, animaation ja installaation keinoin työskentelevä kuvataiteilija. Työskentelyn lähtökohdat ovat omaelämänkerrallisia ja tarinat ovat hänelle tärkeitä. Hän käsittelee taiteessaan muun muassa ystävyyttä, erilaisia tapoja elää, nautiskelun tärkeyttä, yksinäisyyttä sekä syntymää ja kuolemaa. Hän inspiroituu YouTube-videoista, klassisesta maalaustaiteesta, koirista, surullisten asioiden ajattelusta ja elämän absurdeista aspekteista.  Avdeikov valmistui Kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta kesäkuussa 2020. Näyttelyä on tukenut Suomen Taideyhdistys.

www.jesseavdeikov.com