Porträtten i utställningen föreställer dem som konstnären Jesse Avdeikov säger sig sakna på olika sätt och av olika anledningar.

– Jag skapade en plats i mitt inre som jag först tänkte mig som en stuga. Men sedan blev den en ö, en sådan dit jag kan fara när jag vill. En plats där minnena och det som har hänt finns kvar. Jag håller dem utanför det normala livet, så gott det går att göra inne i huvudet. Även om jag försöker kan jag inte skilja dåliga och goda minnen från varandra. Sorg och glädje kan upplevas jämsides.

En viss människas, ett sällskapsdjurs eller ett ställes betydelse finns framför allt mellan våra öron. Det var meningen att den här ön skulle ge mig tröst och kanske lugn, men vilken tröst ger en plats som symboliserar min farfars cancer, min farmors demens och min väns självmord?

Jag målar dem en i gången, i tur och ordning. I mina tankar är de som träd vars allt tunnare grenar och rötter tar sig in i mina inre skrymslen och minnen. De är en del av mig. Ön håller på att bli en sorts skog. När de döda träden i skogen har multnat blir de näring och ett nytt kretslopp börjar. Skogen ger mig tröst, fast också den på sätt och vis är full av död.

När jag målar de här porträtten känner jag mig närmare dem och minnena av dem. Lyckligtvis minns jag också fina detaljer, som min mormors hjärta som slog för alla och äppelpajen som hon brukade baka, hur farfar lärde mig att nästan allt går att reparera (eller att man åtminstone kan försöka) och hur min vän påverkade min konst.

Jesse Avdeikov (f. 1986) är bildkonstnär och arbetar med målning, skrivande, broderi, animation och installation. I sina verk utgår han från självbiografiskt material och berättelser är viktiga för honom. I sin konst behandlar han bland annat vänskap, olika sätt att leva, vikten av att njuta, ensamhet, födelse och död. Han inspireras av videor på YouTube, klassisk målarkonst, hundar, av att tänka på sorgliga saker och av livets absurda aspekter. Avdeikov utexaminerades som magister i bildkonst från Konstuniversitetets Bildkonstakademi i juni 2020. Utställningen har fått understöd av Finska Konstföreningen.

www.jesseavdeikov.com