Cowboy Girls -näyttelyn teokset sekä muu esineistö ovat yhdeksän viimeisen vuoden ajalta Nevadasta, missä Paatos on seurannut kahden tytön kasvua syrjäisellä karjatilalla.

Nyt murrosikäiset tytöt tekevät karjatilan töitä, hoitavat eläimiä, ratsastavat sekä lassoavat, käyvät kotikoulua äitinsä johdolla ja vapaahetkinä keksivät vuorten ympäröimässä jokilaaksossaan villejä leikkejä. Viikonloppuisin he kisaavat juniorirodeoissa. Heidän elämänsä on hyvin konkreettisesti kiinni ympäröivässä maassa. Siteet perinteen jatkumoon ovat tiukassa, mutta vain aika näyttää, mitä tälle elämäntavalle käy.

”Maa on kallista, täällä jokainen tilallinen on joko miljonääri tai miljoonaveloissa. Sateet ovat olleet viime vuosina niukkoja ja suuryritykset omistavat yhä useamman karjatilan.”

Vasikoita syntyy lumihankeen, tomuun jää hyönteisen jalanjäljet, lähimpään kauppaan ajaa tunteja. Taivas kaartuu rajattomana puuttoman maiseman yllä, valo on lähes sietämättömän kaunista. Kaivokset valtaavat alaa Silver Stateksi nimetyssä Nevadassa ja käyttävät sekä saastuttavat tämän kaikkein kuivimman osavaltion vähäisiä vesivaroja.

“Vietän pitkiä aikoja kuvaten ja tullen osaksi niiden ihmisten elämää, joita seuraan. Pääsen näin syvemmälle ja lähemmäs, mutta muutun samalla itse ihmisenä ja tekijänä.”

Karoliina Paatos on Rovaniemellä asuva valokuvataiteilija, joka toimii Suomessa ja Yhdysvalloissa. Kesällä 2016 hän julkaisi American Cowboy –valokuvataidekirjan. Paatos on kuvannut viidentoista vuoden ajan Suomen suurimmille aikakaus- ja sanomalehdille. Hän on valmistunut Aalto-yliopistosta sekä Arizonan yliopistosta. Paatos voitti Cowboy Girls -kuvillaan Suomen Kuvajournalismikilpailun Kuvaessee-sarjan. Paatoksen kuvia on ollut useissa ryhmä- ja yksityisnäyttelyissä, sekä erilaisissa julkaisuissa ympäri maailmaa.

Näyttelyä ovat tukeneet Suomen Kulttuurirahasto ja VISEK.

www.karoliinapaatos.com