Kuva työpajasta

Vuonna 2019 alkaneen Valokuvakeskus Perin ja Turun Taiteilijaseuran yhteisen Ord och inga visor / Sano se kuvalla -hankkeen tavoitteena on kehittää luonnollisia tapoja lisätä kommunikaatiota eri kieliryhmien välillä, kun eri äidinkieliä puhuvat ihmiset kohtaavat luovan toiminnan äärellä. Kuluvan vuoden aikana maailmaa ravistellut koronapandemia aiheutti muutoksia myös Ord och inga visor -projektin toimintaan.

– Työpajatoimintamme keskeytyi kokonaan keväällä hankkeen yhteistyökumppaneiden – mm. koulujen, palvelutalojen ja päiväkotien – toiminnan muuttuessa koronan aiheuttamien rajoitusten vuoksi, kertovat hankkeen työpajaohjaajat, taiteilijat Hans Hästbacka ja Margarita Rosselló Ramón.

Hankkeen ydin on kielimuurin ylittäminen luovan toiminnan keinoin, eli ihmisten väliset kohtaamiset. Koronapandemia on väistämättä aiheuttanut tälle toiminnalle haasteita, mutta samalla hankkeen merkitys on entisestään korostunut. Syksyllä 2020 hankkeen toiminta mahdollistui hetkellisesti, ja tilanteen aiheuttamien rajoitusten puitteissa työpajoja järjestettiin onnistuneesti Hannunniitun koulussa ja Paraisten kuvataidekoulu Picturassa. Rankan talven jälkeen keväällä ja alkukesästä hanke tarjoaa kaikenikäiselle yleisölle avoimia luovan toiminnan työpajoja, joissa kävijät pääsevät tutustumaan mm. makrokuvauksen saloihin. Turun Taidehallilla ja ympäri Turkua toteutettavissa työpajoissa kuvataan omalla mobiililaitteella arkista ympäristöä ja esineitä hyvin läheltä, jolloin yksityiskohdista syntyy abstrakteja kuvia. Kuvat tulostetaan työpajassa valokuvapaperille. Valmiisiin kuviin liitetään myös sanoja, joiden kautta voi tutustua itselle vieraaseen kieleen, ja keksiä kuvan kohteelle vaikkapa kokonaan uuden merkityksen.

Vuoden 2019 marras-joulukuussa ensi kertaa järjestetyt kaikille avoimet työpajat olivat valtavan suosittuja, joten halusimme toteuttaa vastaavanlaisia tänä vuonna. Pajoissa otetaan luonnollisesti huomioon koronan aiheuttamat rajoitukset: osallistujamäärä kerrallaan on pieni, ja turvaväleistä ja hygieniasta pidetään huolta. Ord och inga visor -hanke on lähes kahden toimintavuotensa aikana kerännyt jo satoja työpajoihin osallistuneita lapsia, nuoria ja aikuisia.

______________________________________________________________________________________________________________________

Ord och inga visor / Sano se kuvalla -työpajat keväällä 2021

La 8.5. klo 11-15 Turun Taidehallin Perilab / Vanha Suurtori

Ke 19.5. klo 8.30-12.30 ja 14.30-18.30 M/S Baldur (Nauvo-Utö-Nauvo)
Lautta lähtee Nauvon vierasvenesatamasta klo 8.15, Utöstä klo 13.30. Paluu Nauvoon klo 19.00. Lauttamatka on maksuton. Matkustajien pitää olla laivassa vähintään 10 minuuttia ennen laivan lähtöä Utöstä ja Pärnäisistä. Lauttarantaan on Turusta linja-autoyhteys. Aikataulut: www.tlo.fi.
Ohjaajana toimivat taiteilijat Margarita Rosselló-Ramón ja Hans G. Hästbacka.

3.6. Olohuone 306,4km² -kaupunkitaidefestivaali
klo 16-20 Kupittaan siirtolapuutarha
Ohjaajana toimivat taiteilijat Margarita Rosselló-Ramón ja Hans G. Hästbacka.

_____________________________________________________________________________________________________________________

Lisäksi on tulossa pop up-työpajoja ja neulanreikäkameratyöpaja, joista tiedotetaan lisää myöhemmin! Voit myös ehdottaa paikkaa työpajalle ottamalla yhteyttä hankekoordinaattoriin.

Kevään ja kesän pajoissa syntyneet kuvat tulevat esille hankkeen yhteisnäyttelyihin Turussa kesän ja alkusyksyn aikana 2021.

Pajat ovat osallistujille maksuttomia.
Hankkeen rahoittaa Svenska Kulturfonden.

Kuvia toteutuneista työpajoista:
Facebook
Instagram

Lisätietoa:
Hankekoordinaattori Mari Kämäräinen
workshops@turuntaidehalli.fi