Unelma ihmisestä -teoskokonaisuus näyttää millaisena tekoäly näkee juuri sinut. Kyseessä on Sami Lukkarisen ja tulevaisuudentutkija Roope Mokan ensimmäinen yhteinen yksityisnäyttely, joka kutsuu reflektoimaan suhdetta yhteisöön – kävijöiden julkaisemattomien omakuvien/selfieiden ja tekoälyn avulla. Yleisö voi osallistua näyttelyn yhteydessä julkaisemattomien omakuvien keräykseen, osoitteessa www.unpublished.us (kuvat tallennetaan suojattuun ja yksityiseen tietokantaan).
Näyttelyssä hyödynnetään teknologiaa ihmisen paremmin ymmärtämiseen. Esillä on tekoälyn tekemiä virheitä, maalattuja muotokuvia julkaisemattomista omakuvista sekä Latent Space -teos, jossa näyttelykävijä voi antaa tekoälylle mahdollisuuden esittää, miltä henkilö tekoälyn mielestä näyttää. Näyttelyssä ei kuitenkaan ole kysymys teknologiasta, vaan siitä millaisina me itsemme näemme: ”Unelma ihmisestä on kokonaisvaltainen näyttely. Se tutkii miten ihminen on yhteydessä yhteiskuntaan: miksi on tarpeen erottaa itsemme muista ihmisistä, jotka kuitenkin muodostavat maailmamme? Ja onko erottuminen oikeastaan koskaan mahdollista?”, kertoo Lukkarinen.
Tekoäly on näyttelyssä keskeissä asemassa: ”Tekoäly on tilastotiedettä, eli sille on opetettu miltä ihmiset näyttävät. Lahjoittamalla tekoälylle kuvansa, saa Latent Space -teoksessa ’matemaattisen’ 200 kuvan tarkentuvan vastauksen siitä, miltä näyttää”, kertoo Mokka. Edellisen näyttelyn yhteydessä jo lähes 2000 ihmistä on luovuttanut julkaisemattoman omakuvansa. ”Kuvat näkee vain tekoäly. Enää muutamia tuhansia kuvia, ja pääsemme opettamaan tekoälyä tällä aineistolla. Silloin näemme, millaisia puolia itsestä emme mielellämme jaa”, kertoo Lukkarinen.
Joonas Pulkkisen tekemä haastattelu Youtubessa Roope Mokan ja Sami Lukkarisen Unpublished Us – kokeellisesta pitkäaikaisesta taideprojektista.
Sami Lukkarinen on kuvataiteilija, joka on maalannut internetissä julkaistuja omakuvia vuodesta 2004 lähtien. Hänen teoksiaan on lukuisissa julkisissa ja yksityisissä kokoelmissa.
Roope Mokka on tulevaisuudentutkija, joka on tutkinut sosiaalisen ja teknologisen yhteyttä yli 20 vuotta. Hän on Demos Helsinki -ajatushautomon perustaja.
Näyttelyä on tukenut Taiteen edistämiskeskus ja Suomen Kulttuurirahasto.