Tervetuloa avajaisiin torstaina 11.4.2024 kello 17.00-19.00!

Näyttelyopastus sunnuntaina 28.4. kello 13.00

Sebastian Reisin näyttely Residue Valokuvakeskus Perissä pohtii historiaa ja sen läsnäoloa jokapäiväisessä elämässämme, jossa kaikki meitä ympäröivä on olemassa ainoastaan aiemmin tapahtuneen vuoksi. Tätä ajatusta mukaillen Reis tutkii erilaisia jälkiä, joita ihmiset jättävät taakseen, sekä sitä, kuinka erilaiset kuvat ja esineet voivat laajentaa ymmärrystämme todellisuudesta.

Residue on saanut alkunsa Reisin meneillään olevasta tutkimuksesta, joka tarkastelee ihmisten toimien vaikutusta ympäristöömme ja sen jatkuvaa muutosta. Reis noudattaa arkeologista lähestymistapaa ja käyttää teostensa lähtökohtana hylättyjä esineitä, joita hän jäljentää, suurentaa, värittää, leikkelee ja ja yhdistelee puu-ja metallirakenteisiin. Näin syntyneet erikokoiset objektit ovat kaksiulotteisten kuvien kolmiulotteisten ominaisuuksien leikittelyä. Pidempiä ajanjaksoja tutkiessaan Reis puolestaan viittaa eri aikakausien visuaalisuuteen. Esimerkiksi taiteilijan työhuoneellaan rakentamat vitriinit ovat viittaus objektien historialliseen esittämistapaan, ja mutakasoista, hiekasta ja kivimurskasta kootut maisemakuvasarjat muistuttavat varhaisista valokuvatekniikoista. Näin Reis pohdiskelee yhteistä ihmisyyden kokemusta.

Sebastian Reis (s. 1985 Itävallassa) on Helsingissä asuva kuvataiteilija. Hän yhdistää työssään valokuvaa, maalausta ja veistoksellisia elementtejä. Reisin lähestymistavan lähtökohtana on subjektiivisten kokemusten yhdistäminen kulttuurihistoriallisiin ja taidehistoriallisiin ilmiöihin. Hän tutkii usein töissään monumentaalisuuden ja katoavaisuuden välistä ristiriitaa. Reis on valmistunut kuvataiteen maisteriksi Taideyliopiston Kuvataideakatemiasta ja opiskellut Leipzigin taideakatemiassa. Hänen töitään on ollut esillä Suomessa ja ulkomailla, mm. Valokuvagalleria Hippolytessä, Suomen Valokuvataiteen Museossa, Photo Northissa sekä Tanskan Luonnontieteellisessä museossa.

Sebastian Reisin työtä ovat osittain tukeneet Olga ja Vilho Linnamon säätiö sekä Taiteen edistämiskeskus.