Välkommen på vernissage torsdagen den 11  april 2024 kl. 17.00-19.00

!

Guidad visning den 28 april kl.13.00.

Utställningen Residue av Sebastian Reis på Fotocentrum Peri reflekterar över historien och dess närvaro i våra dagliga liv, där allt omkring oss bara existerar på grund av allt som har hänt tidigare. Med denna tanke som utgångspunkt om den utforskar Reis olika spår som samtida människor lämnar efter sig och engagerar sig i idén att ett urval av bilder och artefakter kan skapa en bredare förståelse av verkligheten. På så sätt analyser han försöken från den moderna mänsklighetens försök att undersöka och gripa tag i resterna av tidigare kulturer och samhällen.

Residue har sitt ursprung i Reis pågående undersökning av den mänskliga aktiviten inverkan på vår omgivning och den kontinuerliga förändring. Sebastian Reis följer en arkeologisk metod och använder övergivna objekt som utgångspunkt, vilka reproduceras, förstoras, färgas, klipps ut och kombineras med individuella strukturer av trä och metall. I de så skapade nya objekten av olika skala leker Reis med en kombination av 2-dimensionella bilder och deras 3-dimensionella utseenden. Genom att undersöka större tidsskala hänvisar han till estetiken från olika epoker. Medan skyltfönster, som konstnären byggt i sin ateljé, påminner om historiska former av presentation, påminner en serie kortlivade landskap av högar av lera, sand och krossad sten om tidiga fotografiska processer. På så sätt funderar Reis över gemensamma mänsklig villkor.

Sebastian Reis (f. 1985, Österrike) är en visuell konstnär bosatt  i Helsingfors. I sin praktik kombinerar han fotografi, måleri och skulpturella element. Reis tillvägagångssätt uppstår genom att syntetisera subjektiva erfarenheter med kulturhistoriska och konsthistoriska händelser. Han utforskar ofta motsättningen mellan monumentalitet och förgänglighet i sitt arbete. Reis tog en MFA från Finlands Bildkonstakademi och studerade vid Konsthögskolan i Leipzig, Tyskland. Hans verk har visats i Finland och utomlands, bland annat på Fotogalleri Hippolyte, Galleria Sculptor, Finlands fotografiemuseum, Foto Nord och Nationalhistoriska museet (DK).

Sebastian Reis arbete har delvis fått stöd av Olga och Vilho Linnamo Stiftelse och Konstfrämjandets centrum Finland (Taike).