Selma Aurora Haron taiteessa yhdistyvät tummuus ja valo, pelko ja toivo, kuolema ja elämä.  

Haron teokset syntyvät intuition ohjaamana. Viime aikoina Haroa kiinnostavia aiheita ovat olleet puutarhat, polut ja lammet, sekä valon täyttämät aukiot. Haro työskentelee monialaisesti (maalaus, teksti, piirustus, video, ääni) ja rakentaa teoksistaan usein alttarimaisia installaatioita. 

Haron taiteessa toistuvat usein samat aiheet. Teokset kuvaavat sisäistä todellisuutta, ja muistuttavat toistuvaa unta, jossa sama paikka näyttää aina vähän erilaiselta. Teosten keskeisenä teemana on elämän mysteeri ja ihmeellisyys. 

 

Näyttelystä

Kun kaiken tuho tuntuu vääjäämättömältä, saako pysähtyä nauttimaan kimalluksesta?

Joskus olen hetken kuolematon on tarina hetkistä, joiden raottuessa arkinen maailma katoaa. Ne näyttäytyvät välillä pieninä, välillä suurina repeäminä, jolloin tuntuu siltä, kuin astuisi ylimääräisen askelen rappusia alas mennessä – pieni pudotus vatsanpohjassa, kirkkaammat värit, ihme kaiken arkisen keskellä.

Näyttely sisältää kokoelman maalauksia vuosilta 2015–2023, taiteilijakirjoja, sekä kasveista, esineistä, videoprojisoinneista, maalauksista ja äänestä koostuvan paikkasidonnaisen installaation. Näyttely on monikerroksinen kudelma etsimistä, kadottamista, toivoa ja melankoliaa, jonka sisälle katsoja voi halutessaan sukeltaa kokonaan.

“Kuvaan pyhyyden ja merkityksellisyyden kokemuksia, niiden kuumeista etsimistä, hätää merkityksettömistä päivistä ja pelkoa siitä, että elämä valuu minulta ohi,” Haro avaa. 

 

Taiteilijasta

Kuvataiteilija Selma Aurora Haron (s. 1989) elämä ja taide nivoutuvat yhteen prosessissa, jonka keskiössä ovat herkkyys, henkilökohtaisuus, intuitio, feministisyys sekä samaistumisen kokemus. Oman työskentelynsä lisäksi Haro toimii Dear X/Y/Z, -nimisen projektin parissa yhdessä siskonsa, kuvataiteilija Aino Aksenjan kanssa. 

Haron teoksia on esitetty lukuisissa yksityis- ja ryhmänäyttelyissä Suomessa, Virossa ja Venäjällä, seuraavaksi yksityisnäyttelyssä Porvoossa Galleria Vanha Kappalaisentalossa lokakuussa 2024.

 

Näyttelyn osana olevat huonekalut on saatu lainaksi Turun Ekotorilta. 

Kiitos Ahvenanmaan saariston vierasateljeelle, jossa suuri osa näyttelyn teoksista sai alkunsa. 

 

Taiteilijan verkkosivut

selmaharo.com

 

NÄYTTELYN OHEISOHJELMA

17.11. klo 16.45–17.45 sekä 26.11. klo 13.00–14.00, Iso Galleria | Pysähdy teoksen äärelle – keskusteluja taiteesta

Tapahtumissa katsomme Selma Aurora Haron teoksia yhdessä keskustellen niistä Visual Thinking Strategies (VTS) -menetelmää hyödyntäen. Ns. keskusteleva kuvatarkastelu antaa oivan mahdollisuuden syventyä kiireettömästi taiteeseen ja keskustella siitä matalalla kynnyksellä. Kyseessä ei siis ole perinteiset opastukset, vaan VTS-ohjaaja, taiteilija ja taidekasvattaja Salla Keskinen ohjaa keskusteluja yksinkertaisilla kysymyksillä. Osallistuminen ei vaadi ennakkotietoja, vaan sopii jokaiselle taiteesta kiinnostuneelle. Lisätietoa VTS-menetelmästä

3.12. klo 13.00–15.00, Iso Galleria | Taiteilijatapaaminen

Mahdollisuus tavata taiteilija Selma Aurora Haro ja keskustella hänen näyttelystään. 

 

Näyttelyyn ja ohjelmiin on vapaa pääsy. Ei ennakkoilmoittautumista. Tervetuloa!