Välkommen på vernissage torsdagen den 11 juli 2024 kl. 17.00-19.00!

Guidad visning den 15 august kl.18.00 och kl. 20.00

I början av 2020, mitt i Changchuns stadslandskap, som en gång var huvudstaden i ”Manchukuo”, den japanska marionettstaten i nordöstra Kina från 1932 till 1945, återuppväckte konstnären Yuxuan Cuis tillfälliga upptäckt nära hemmet en  utforskning på djupet av dolda reliker från kolonialtiden.

Baserat på fältforskning kombinerat med arkivforskning och folkligt bildspråk, upptäckte Cui en noggrant planerad stad under japansk kolonial planering, men som nu befinner sig i en komplex och långvarig process av avkolonisering. Regeringsbyggnader och kommersiella centra, som med tiden återanvänds av nya makter och kapital, samexisterar med skymda ruiner och tempel omformade av ideologi, samt skulpturer,  som delats av offentliga föredraganden. Dessa platser, fyllda med bleknande spår, fungerar som av kollektivt minne omformade kärl – en cyklisk överlagring av historien.

Cui betraktar Changchun idag genom en personlig och estetisk lins, där resterna av Manchukuo sömlöst integreras i vardagen. En öde helgedom blir en lekplats för militärfamiljer, medan övervuxna områden nära ett tempel framkallar reflektioner över ungdom och familjeband. Vid Jimmu-templet, en tidigare Bushido-träningsplats, finns nu en samlingsplats och en biograf, fylld med äldre invånare mitt i ett poetisk förfall. Dessa vardagliga scener flätas in i Changchuns koloniala förflutna, vilket får konstnären att fånga den icke erkända och omstridda hybriden som är inneboende i dessa utrymmen.

Genom fotografering strävar Cui efter att kapsla in dessa djupa skärningspunkter mellan dåtid och nutid, för att berätta om Changchuns utvecklings identitet och hennes resa i anslutning. Varje bild talar om de lager av komplexitet i minnet, motståndskraften och de ständigt skiftande berättelserna inom staden – en visuell utforskning av historiens bestående ekon i det nutida landskapet.

Yuxuan Cui (f.1999, Jilin, Kina) är en visuell konstnär och berättare som för närvarande bor och arbetar i Nederländerna. Yuxuan har en kandidatexamen från School of Foreign Studies & School of Arts, Nanjing University, och avlägger sin MA Fine Arts vid Hogeschool voor de Kunsten Utrecht (HKU).

Hennes arbete kombinerar omfattande fotografi, videoinstallationer, arkiv, semi-fiktiv text och deltagande erfarenhet. Dessa berättelser befinner sig i gränslandet mellan fiktion, dokumentär och undersökande forskning. Med utgångspunkt från individuella livserfarenheter använder hon ett feminint perspektiv och ett poetiskt språk för att berätta om identitetens transformationer mitt i geografisk migration och varierande relationer. Hon fördjupar sig i den intrikata geopolitiska dynamiken i marginalområden och de politiska och historiska kvarlevorna däri. Engagerad i att göra det osynliga synligt, det tydliga otydligt och det fasta flexibelt, strävar hon efter att använda kroppslig perception och gränsöverskridande rörelse som subtila ingrepp i samhället, som svar på de genomgripande makroteknikerna inom historia och minne.

www.valokuvakeskusperi.fi