PIENI GALLERIA 29.3.–21.4.
Jenni Haili / Näkemisestä

Hopeagelatiinivedokset 30 x 40cm ja 10 x 15 cm, kehykset 50 x 50 cm. 9 teoksen sarja
Näkemisestä on valokuvaan pohjautuva installaatio, joka käsittelee näkemistä ja näkymistä yhteiskunnassa. Teoksen toteuttamiseksi valokuvataiteilija Jenni Haili on haastanut itsensä kohtaamaan ihmisiä, jotka tahallisesti tai tahattomasti ohitamme arjessa, varsinaisesti näkemättä heitä.
Installaatiossa Hailin ottamat kuvat ovat esillä aluksi valokuvan latentissa* muodossa, jolloin kuva on valotettu valokuvapaperille, mutta sitä ei ole vielä kehitetty näkyväksi. Jotta kuvainformaatio ei tuhoutuisi, on esitystila muutettu kuin mustavalkoisten valokuvien vedostamisessa käytettäväksi pimiöksi. Katsoja saa kohdata kuvissa olevat henkilöt aluksi heidän omien sanojensa kautta.
Näyttelyn edetessä valokuvat kehitetään näkyviksi performansseissa: ke 14.3. klo 19, la 17.3. klo 12, la 24.3. klo 12, la 31.3. klo 12, la 7.4. klo 12. Tervetuloa seuraamaan analogisen valokuvan syntymisen taikaa!
* Latentti = jota ei voi havaita, piilevä
Valon kulkiessa suurennuskoneessa olevan negatiivin lävitse valokuvapaperin pinnalle muodostuu negatiivin kuva-aiheesta positiivikuva, kun paperipinnan eri osiin osuu eri määrä valoa. Mitä enemmän valoa johonkin paperin kohtaan osuu, sitä suuremmassa määrin siinä kohdassa oleva hopeasuola hajoaa kemiallisesti. Näin valotus synnyttää valokuva-paperiin latentin kuvan, joka ei sellaisenaan ole mitenkään havaittava, mutta saadaan näkyviin kehittämällä.

Hopeagelatiinivedokset 30 x 40cm ja 10 x 15 cm, kehykset 50 x 50 cm. 9 teoksen sarja

Näkemisestä on pimiön kaltainen installaatio, joka käsittelee näkemistä ja näkymistä yhteiskunnassa. Samalla kun kokemuksemme maailmasta on äärimmilleen visualisoitunutta, ohitamme entistä helpommin ihmiset, asiat ja tapahtumat ellei niillä ole suoraa yhteyttä omaan elämäämme. Teoksen toteuttamiseksi Haili on haastanut itsensä kohtaamaan ihmisiä, jotka ohitamme arjessa varsinaisesti näkemättä heitä. Installaatiossa muotokuvat ovat esillä aluksi valokuvan kehittämättömässä muodossa. Katsoja saa kohdata henkilöt aluksi heidän omien ajatustensa kautta.

Haili on Aalto-yliopiston Taiteiden ja suunnittelun korkeakoulun valokuvataiteen koulutusohjelmasta vuonna 2011 valmistunut helsinkiläinen kuvataiteilija. Keskeistä hänen tuotannossaan on esittämisen ja piilottamisen tematiikka. Teoksessa tekniikka ja materiaalien ominaisuudet ovat osa sisältöä.