“Vi tror varken på spöken eller fotografier. Vi tror på varandra.”

New Ghosts handlar om relationen mellan en far och en dotter samt om deras försök att förstå livet, förändring och tidens gång. Bilderna lyfter fram frågor om identitet, om vuxenhet och barndom. Frågor om liv och död – hurdana förebilder, ideal och framtidscenarier ger vi varandra?

När vi är små är det lätt att namnge våra rädslor. Vi är rädda för monster, spöken eller de skuggor som sträcker sig bakom fönstret. Allt medan vi växer och blir större blir ofta också våra rädslor mer abstrakta. Dessa nya abstrakta rädslor skapar nya typer av spöken och monster i våra liv, monster som vi ännu inte kan namnge. Under fotograferandet av sin spökstudie har Sinikoskis kommit fram till att våra rädslor ofta speglar våra drömmar. När man lär känna ett spöke bättre och tämjer den ansiktslösa figuren, förvandlas den till en port som för en till egna drömmar.

Medan de fotograferat serien har far och dotter tillbringat långa perioder på resande fot. Under dessa resor fördjupade de sig inte bara i sina spökstudier, men ordnade även tiotals performativa miniutställningar som hyllade tillfälligheten. Gemensamt för dessa utställningar var, att platserna eller tidpunkterna för dessa aldrig annonserades i förväg. Utställningarna besöktes av slumpmässigt utvalda människor och gallerimiljön kunde bestå av allt från skogar och ruiner till tomma simbassänger i förorter.

Aki-Pekka och Astrid Sinikoskis spökstudie började år 2011. Serien blir klar år 2058 då Aki-Pekka fyller 80 och Astrid 50 år. Hittills har New Ghosts ställts ut på tre kontinenter. Under hösten 2020 visades ett utval fotografier ur serien på Photo Vogue Festival i Milano.

Aki-Pekka Sinikoski bor och arbetar i Helsingfors. Han är mest känd som porträtt- och dokumentärfotograf samt för sina serier Finnish Teens (2011) och Last Machos (2016). I sitt konstnärliga arbete vill Sinikoski fånga tidens gång, vilket gör att projekten ofta är långvariga och tidskrävande. Han söker inte ett avgörande ögonblick, utan snarare stagnationen efter stunden. Sinikoski har varit konstnärlig ledare för Helsinki Biennale 2006–2009. År 2020 debuterade han som barnboksförfattare med boken Under månen (Schildts & Söderströms). Den här vemodiga och filosofiska boken handlar om ett barns liv efter moderns död. Sinikoski hoppas att boken kan ge ljus och värme dit det mest behövs.

Astrid Sinikoski går på sjunde klassen i högstadiet. Hon spelar basket, älskar djur och tycker om att rita. Tillsammans med sin pappa har hon har punk- och technobandet Raidalliset Lapset. Bandet har dock inte publicerat annat än punk, eftersom ingendera av dem ännu lärt sig att spela techno.

Utställningen har fått stöd av Centret för konstfrämjande, Finnfoto och Konstsamfundet.

www.sinikoski.com