Verk från Ord och inga visor / Sano se kuvalla – projektets verkstäder kommer att finnas utställda (över 100 konstverk) under hela sommaren på tre olika platser i Åbo:

Luckan, Ilpois bibliotek och i vitrinerna i Forum-kvarteret.

 

Syftet med Fotocentrum Peris och Konstnärsgillet i Åbos gemensamma projekt Ord och inga visor / Sano se kuvalla, som startade år 2019, är att skapa naturliga former för ökad kommunikation mellan språkgrupper när människor med olika modersmål möts inom skapande verksamhet. Coronapandemin, som skakade om världen, föranledde också till förändringar i projektet Ord och inga visors verksamhet. Verkstäderna avbröts helt under våren 2020 och 2021 då våra samarbetsparter – bl.a. skolor, servicehem och daghem – blev tvungna att se över sin verksamhet på grund av Corona restriktionerna.

Från och med slutet av våren 2021 blev det igen möjligt att inom de rådande begränsningarna anordna verkstäder som var öppna och kostnadsfria för alla. Verkstäder har förverkligats på bl.a. Åbo Konsthall, förbindelsebåten Baldur i Pargas, daghemmet Pääskynpesä samt på Kuppis Koloniträdgård.

I verkstäderna har man ritat eller fotograferat med den egna mobiltelefonen/iPaden i den vardagliga miljön. Som uppgift har man haft att letat efter motsatspar. På bilderna har man gjort utskrifter på fotopapper som klistrats upp på kartong. Till bilderna har man fogat ord, både på det egna språket men även på främmande språk, om vilka motsatser som det är frågan om. På så sätt har också bildernas motiv kunnat få en helt ny innebörd. I verkstäderna har verkstadsledarna och deltagare också delat språkkunskaperna med varandra. Deltagarna har också haft möjlighet att bekanta sig med Camera obscurans och nålhålkamera- fotograferingens hemligheter. En av verkstäderna anordnades också som ett delevenemang i Olohuone 306,4km² -stadskonstfestivalen.

 

Bildmaterialet som nu ställs ut på Luckan har framställts under öppna verkstäder som anordnats på Åbo Konsthall och Kuppis Koloniträdgård. På utställningen visas också målningar/fotokonstverk som framställts av barn från Päiväkoti Pääskynpesä.

På Ilpois bibliotek visas fotocollage från verkstäderna på Kuppis Koloniträdgård och Luckan. I Forum-kvarteret kan man ta del av foto&ordkonstverk som passagerare har förverkligat på förbindelsebåten Baldur samt nålhålskamerafotografier som barn från Päiväkoti Pääskynpesä förevigat i Kuppis Koloniträdgård.

 

Ord och inga visor – projektet har under de två år som det pågått samlat hundratals barn, ungdomar och vuxna som deltagit i verkstäderna.

 

I samarbete med:

Kuppis Koloniträdgård, Sateenkaarikoto ry / Pääskynpesän päiväkoti, Taideyhdistys Olohuone ry, Åbo Konsthall, Luckan Åbo, Åbo Stadsbibliotek / Ilpois bibliotek.

 

Projetktet finansieras av Svenska Kulturfonden.

 

Utställningsplatser och öppenhållningstider:

 

Luckan 

Auragatan 1 H (innergården), 20100 Åbo

Juni och augusti: Må-On 12-17, To-Fr 12-16

Juli: Stängt

 

Ilpois bibliotek:

Laukkällsgatan 13, 20740 Åbo

Juni Må-Ti 13-19 och On-Fr 10-16

Juli: Meröppet – Med eget bibliotekskort Må-Sö 7-21

Augusti: Må-Ti 13-19 och On-Fr 10-16

 

Forum-kvarteret

Slottsgatan 11, 20100 Åbo

Må-Fr  kl. 6.45-18.30

Lö kl. 8-17

 

Det finns information om projektet på Åbo Konsthalls hemsidor:

https://turuntaidehalli.fi/sv/peri-projekt

och på projektets sociala mediekonton:

Facebook https://www.facebook.com/ordochingavisorhanke

Instagram https://www.instagram.com/ordochingavisorhanke/

 

För ytterligare information:

Projektkoorinator Mari Kämäräinen

workshops@turuntaidehalli.fi