Åbo Konsthalls andra open call för utställningar utlyses nu!
Utställningsförslag för år 2020 emottages fram till söndagen 4 augusti 2019.

Professionella som arbetar med bild-, foto- eller videokonst är välkomna att föreslå utställningar. Bild- och fotokonstproduktioner som visas i Åbo för första gången och som lämpar sig för Åbo Konsthalls utrymmen ser vi som särskilt intressanta. Såväl traditionella bildkonst- och fotokonstuställningar som mångkonstnärliga eller gränsöverskridande konstnärliga produktioner välkomnas. Även arbetsgrupper och curators med utställningsförslag kan skicka in förslag. Vi uppmanar konstnärerna att föreslå publikaktiverande och alternativt program i anslutning till sina utställningar.

Utställningsperioderna är 5 veckor inklusive två dagar för hängning samt en demonterings- och en vernissagedag. Vernissagen ordnas i regel torsdagen före första utställningsdagen. Denna open call gäller utställningsperioderna:

7.5.­­–7.6.2020
11.6.–12.7.2020
4.9.– 4.10.2020
9.10.– 8.11.2020

LOKALERNA

Åbo Konsthall fungerar i Gamla Rådhuset vid Gamla Stortorget i centrala Åbo. Med denna open call söker vi utställningar för två gallerier på Konsthallens andra våning. Man kan föreslå utställningar till båda eller ett av utrymmena. Utställningsutrymmenas grundplan (pdf)

UTSTÄLLNINGSUTRYMME 1 / LILLA GALLERIET
2 våningen, 52+20+40=112 m2 (Gamla Rådhusets nuvarande galleri)
Det större galleriet i andra våningen omfattar ett rektangulärt rum vars ena långvägg domineras av en rad fönster mot torget; utrymmet har rikligt med naturligt ljus. Rummet har element som avviker från dem i en ren utställningslokal, bl.a. breda grå golvplankor, fönster och en kakelugn. Utställningsutrymmena i andra våningen lämpar sig för presentation av såväl tvådimensionella vägghängda verk som olika installationer. Utrymmet har LED spotlights.

UTSTÄLLNINGSUTRYMME 2 / STORA GALLERIET
2 våningen, 34 m2
Det vita kubformade utrymmet får väggar för hängning och rummet kan också mörkläggas, t.ex. för screening av videokonst. Galleriet ligger intill det större gallerirummet och ingången är direkt från trappuppgången. Utrymmet har LED spotlights.

STÖD OCH TEKNIK

Utställningar och utställningsrelaterade arrangemang på Åbo konsthall är kostnadsfria för konstnärer. Ersättning för arbete kring publikaktiverande och alternativa program betalas konstnären enligt överenskommelse. Utställaren står för installation och transport av verken, transport- och utställningsförsäkring samt för sina egna resekostnader.

I utställningsavtalet ingår följande tjänster:

 • Utställningshyra och övervakning under utställningsperioden
 • Ombrytning, tryckning och distribution i Åbo av utställningsaffischen + 10 ex. till konstnären
 • Språkgranskning och översättning av utställningstext och verksförteckning
 • Utskick av pressinfo och elektronisk inbjudan till mottagarna på konsthallens informationslistor
 • Information på Åbo Konsthalls webbsida, i separata evenemangskalendrar och sociala medier
 • Assistens under utställningens hängnings- och demonteringsdagar
 • Uppföljning av besökarantal och medieintresse, dokumentering av utställningen
 • Presskontakt, arrangemang och servering vid vernissagen
 • Förmedling av verk och förmedlingsförsäljning av utställningens kringmaterial (30 % provision)

Teknisk utrustning ställs utan särskild kostnad till konstnärernas förfogande, i mån av tillgänglighet. Konstnären ansvarar för kostnader och anskaffning av övrig uställningsutrustning. Konstnären planerar och ansvarar för uställningsmonteringen samt för nödvändig professionell hjälp vid installering av teknisk utrustning.

ANSÖKAN

Ansökan görs elektroniskt. Fyll i denna blankett (länk), spara den med ditt eget namn som pdf, samt skriv ett utställningsförslag som inkluderar följande:

 • utställningsplan inklusive eventuella förslag till aktiverande program,
 • CV / meritförteckning samt
 • förtydligande bildmaterial av verk i utställningen eller ur tidigare produktion.

Vänligen skicka in ditt utställningsförslag som pdf tillsammans med blanketten till taidehalli2020@gmail.com  senast kl. 23.59 söndagen 4.8.2019. Skriv “NÄYTTELYHAKU 2020 + DITT NAMN” i meddelandets rubrikfält.

Vi önskar i första hand få förslagen i elektronisk form, men vi kan också ta emot pappersdokument. Skriv ut blanketten och skicka den tillsammans med det utskrivna utställningsförslaget till adressen Åbo Konsthall, Gamla Stortorget 5, 20500 Åbo. Du kan också lämna in ansökan personligen på Konsthallen. Ansökningar ska vara framme på Konsthallen senast 4.8.2019.

Åbo Konsthalls utställningskommitté består av medlemmar i Fotocentrum Peri och Konstnärsgillet i Åbo. Kommittén väljer utställningarna i augusti och därefter meddelas alla sökande per e-post (eller textmeddelande om e-postadress saknas).

Mer information:
via epost
nayttelyt@turuntaidehalli.fi

via telefon
kl. 12-17 under onsdagarna.
puh. 045 8962918 / Sanna Vainionpää / Åbo Konsthall

Åbo Konsthall är ett centrum för visuell konst som öppnades i februari 2019 på Gamla Rådhuset i Åbo. Utöver utställningsverksamheten finns i samma lokaler Åbo Artotek, ett bibliotek med fototema och det digitala arbetsrummet PeriLab för bildkonstnärer. Festsalen på 3 våningen i konsthallen hyrs ut till stadsborna och till föreningar för olika evenemang och festligheter. Åbo Konsthall är ett levande centrum för skapande, konstförmedling, möten, evenemang och konsttjänster. Konsthallen har öppet från onsdag till söndag kl. 12-18 samt under evenemang. Under februari-juni 2019 har 14 utställningar och verk av 42 konstnärer visats i gallerierna och över 20 000 personer besökt konsthallens evenemang och utställningar.