Tiedote, julkaistu 1.10.2020.

 

Näyttelyt Turun Taidehallissa 9.10. – 8.11.2020

Lokakuussa Turun Taidehallin gallerioissa nähdään James Prevettin ja Berit Talpsepp-Jaanisoon klassisesta kuvanveistosta inspiroituneita veistoksia ja piirroksia sekä Riikka Gröndahlin ihmisten ja koe-eläinten suhdetta pohtivia videoteoksia. Lisäksi aulagalleriassa esitellään ensimmäinen Taidelainaamon myyntikokoelmasta kuratoitu Artoteque Pique Nique -näyttelykokonaisuus, johon teoksia valitsevat Turun Taiteilijaseuran yhteistyökumppaneita edustavat taideasiantuntijat.

 

Iso galleria: James Prevett ja Berit Talpsepp-Jaanisoo / Ding Ting Ting

Antiikin kuvanveistosta ammentava näyttely esittelee piirroksia ja patsaita, joiden vaikutusvalta kiehtoo taiteilijoita. Voivatko esineet alkaa elää omaa elämäänsä? Puhuvatko ne meille? Vastaammeko me niille? Teostensa kautta taiteilijat pyrkivät luomaan paikan keskustelulle esineistä ja ihmisistä, joilla on juurensa menneessä mutta jotka tähtäävät tulevaan – näyttelyn, jossa kohtaavat kiinnostavat, tunteisiin vetoavat esineet ja suhteiden energiakentät. James Prevett (s. 1977, Iso-Britannia) asuu ja työskentelee Helsingissä. Hänen työskentelyään leimaa syvä kiinnostus tietoisuutta ja fyysistä sekä veistoksellista kohtaan. Berit Talpsepp-Jaanisoo (s. 1984, Viro) asuu ja työskentelee Suomessa. Viimeaikaisissa töissään hän on tutkinut figuratiivisten objektien perinteisiä ja uusia merkityksiä, lähestyen aihetta erilaisten käsitteellisten tulokulmien, materiaalien ja tekniikoiden kautta.

 

Pieni galleria: Riikka Gröndahl / Absent Referent

Riikka Gröndahlin videoinstallaatio Absent Referent koostuu kahdesta erilaisesta videomateriaalista: mikrokirurgia-kurssista, jossa rottia käytetään koulutuksessa, sekä ihmisistä katsomassa tätä koulutusta. Teos käsittelee ihmisten suhdetta muihin eläimiin tietyssä tieteellisessä kontekstissa ja tutkii ihmisten tapaa katsoa kuvia, jotka sisältävät institutionaalista väkivaltaa ja huolenpitoa. Riikka Gröndahl (s. 1989 Lappeenranta) asuu ja työskentelee Göteborgissa. Hänen dokumentaariset teoksensa syntyvät kohtaamisista, joissa hän kerryttää elettyyn kokemukseen perustuvaa tietoa.

 

Hiljainen videomuotokuva -työpaja

Näyttelyn yhteydessä ja sen teemoja pohtien järjestetään kaikille avoin videomuotokuvaus taiteilija Riikka Gröndahlin johdolla lauantaina 10.10. klo 13-15. Ennakkoilmoittautuminen.

Turun Taidehalli
Vanha Suurtori 5, 20500 Turku
+358 40 3501954, www.turuntaidehalli.fi