”Konst är propaganda för jaget”, har regissören-manusförfattaren Joey Soloway sagt. Konst är ett sätt att säga sig själv: jag är bra, jag räcker till.

Me et cetera / Minä jne. är en utställning om uppväxtens topografi och jagbildens uppkomst. Denna självbiografiska helhet består av verk av mig från två decennier. Slices of life i mellanformat, dagbokstagningar gjorda med pocketkamera för film, polaroidfoton, bilder ur familjealbum, utmätningsbrev, stipendier och andra skriftliga dokumentationer som studerar hem, kärlek, sexualitet, maskulinitet, mental hälsa, konstnärskap och klass. Dåtid och nutid, privat och offentligt, byråkratiskt och mänskligt blandas.

Jag arbetar i gränslandet mellan poetisk och performativ dokumentarism. Jag fotograferar varje dag: ibland rationellt och noggrant, däremellan intuitivt, som reaktion på mina känslor. Kombinationen av de här tillvägagångssätten ger upphov till en nyuppriktighetsestetik, en visuell autofiktion. Genom att placera min egen osäkerhet under mikroskop öppnar jag ett intimt och vänligt fönster in mot unga vuxna människors mentala landskap.

Joel Karppanen (f. 1993) är en prisbelönt fotograf, bildkonstnär, filmskapare och skribent som är bosatt i Helsingfors. Verk av Karppanen har bland annat visats i Museet för nutidskonst Kiasma, på Mänttä bildkonstveckor, i Kunst Haus Wien och Galleria Halmetoja, och finns i Finlands fotografiska museums, Statens konstverkskommissions och Jenny och Antti Wihuris stiftelses samlingar. Karppanen studerade i Åbo åren 2019–2020. Me et cetera / Minä jne. är hans första utställning i staden. En bok om denna verkserie är under arbete.