Andra utställningshelhet av Fotocentrum Peris och Konstnärsgillets i Åbo gemensamma projekt Ord och inga visor/Sano se kuvalla öppnas i Åbo Konsthall den 21 februari. Utställningen Motsatser/Vastakohtia består av verk som kom till under verkstäderna i januari 2020 och visas i Åbo Konsthalls entrégalleri 21.2.-13.3.2020.

Pargas skolornas år 2020 började med Ord och inga visor -verkstäder. Sjuorna från Sarlinska skolan och Paraistenseudun koulu deltog i verkstäder där deltagarna kommunicerade på finska och svenska och bekantade sig med digitala fotografi med hjälp av kontsnärer och fotograferade med temat ”motsatser”.  Bilderna skrevs ut och ungdomarna fick skapa verk med att kombinera bild och ord. Temat ”motsatser” lyftade fram olika färger, känslor och smaker – bra och dåligt, svart och vitt, salt och sött. Ca 150 elever deltog i de tvåspråkiga verkstäderna. Foto- och bildkonstnärerna Hans G. Hästbacka ja Margarita Rosselló Ramón fungerade som handledare av verkstäderna.

Projektet Ord och inga visor förverkligas genom Svenska kulturfondens program Hallå!.  Syftet med projektet är att skapa naturliga sätt att öka kommunikationen mellan olika språkgrupper, då människor med olika modersmål möts inom skapande verksamhet. Projektet Ord och inga visor pågår till slutet av år 2020. Under åren 2019-2020 deltar människor i alla åldrar och från olika språkgrupper i projektets verkstäder.

Mer information: Projektkoordinator Suvi Kiukas, workshops@turuntaidehalli.fi