Videotrilogin Rest of Us som visas i Lilla Galleriet i Åbo Konsthall består av videoperformancer som behandlar tiden efter människan, skapade av Leena Kela i samarbete med fotografen Jussi Virkkumaa. Den tredelade videoserien består av verken There Is No Planet B (2020), Rest of Time (2021) och If You Fall, We Will Fall Too (2022), som premiärvisas på utställningen.

Kort före sin död gav fysikern-kosmologen Stephen Hawking en varning om att mänskligheten endast har hundra år kvar på jorden. För att rädda människan från att dö ut måste vi förbereda oss på att kolonisera någon annan planet. Vår tid håller på att rinna ut och därför måste vi göra oss redo att färdas mot en ny planet. Verkserien ställer frågor om vårt jordklots framtid. Hur ska vi människor agera när vår planet är i kris och det inte finns någon planet B att flytta till? Hur mycket tid har vi kvar? Vad blir kvar efter oss?

Leena Kela är performancekonstnär, konstnärlig ledare för New Performance Turku Biennale, verksamhetsledare vid residenset Saaris gård och doktorand vid Konstuniversitetets Bildkonstakademi. Hennes verk och forskning undersöker växelverkan mellan kroppslighet och materialitet i performancekonst. Hon skapar performancer och videoverk som vrider på och leker med vår relation till vardagliga föremål och företeelser. Hon har uppträtt i en mängd olika sammanhang i Finland och på festivaler och utställningar för performancekonst på alla jordens kontinenter utom Antarktis

leenakela.com

Verken i utställningen har fått understöd från AVEK, Centret för konstfrämjande, Fonden för Egentliga Finland, Västra regionala danscentret och Konstuniversitetet.