Anna Ahon kolme digitaalista maalausta/animaatiota sarjasta Don’t blink! oli esillä Turun Taiteilijaseuran Talvisalonki-näyttelyssä Turun Taidehallissa marras-joulukuussa 2020. Näyttely-yleisö äänesti esillä olevien teosten perusteella Ahon Taiteilijaseuran vuoden taiteilijaksi. Don’t blink! koostuu digitaalisista teoksista joita on sarjassa yhdeksän kappaletta. Ne tulevat esille tableteissa, jotka ripustetaan seinille, kuten taulut. Tabletit valikoituivat teosten esitysalustoiksi pystysuoran kuvamahdollisuuden perusteella. Teokset on maalattu Photoshopilla. Ne ovat muotokuvamaisia maalauksia, jotka oikeastaan vain esittävät maalauksia. Kun teoksia katsoo tarpeeksi kauan, selviää, ettei kyse olekaan pelkistä maalauksista. Teosten hahmot liikkuvat, ne ovatkin ”eläviä”. Liike on hyvin pientä, esim. silmänisku, joka saattaakin helposti jäädä katsojalta huomaamatta.

Teossarja oli kokonaisuudessaan esillä Varikkogalleriassa Seinäjoella 10.10.-1.11. 2020. Teoksia voi edelleen katsoa Varikkogallerian virtuaalinäyttelyssä: https://app.lapentor.com/sphere/anna-aho-dont-blink

 

Behind the Scenes

 

Anna Aho kertoo teoksistaan näyttelyn yhteydessä: Maalausten ”eloon herättäminen” on kiehtonut minua jo pidempään. Olen aiemmin kokeillut tätä yhdistämällä maalauksen ja videon heijastamalla videota akryylimaalauksen päälle. Aiemmissa teoksissa maalausten hahmot ovat olleet teosten vankeja, jotka saavat hetken elää videon kautta. Näissä uusissa teoksissa hahmot tavallaan yrittävät esittää olevansa maalauksia, vaikka ovatkin todellisuudessa ”eläviä”. Tämä on ensimmäinen kerta, kun minulla on digitaalisia maalauksia esillä, yleensä maalaan akryylimaaleilla kankaalle tai muille materiaaleille. Tämä oli myös ensimmäinen kerta, kun tein animaatiota. Pidin tietokoneella työskentelystä, mutta teosten valmistuttua palasin mielelläni taas oikeiden maalien kimppuun. Pidin digitaalisesta maalaamisesta kuitenkin niin paljon, että uskon palaavani sen pariin vielä tulevaisuudessa.

 

Silence

 

Anna Ahon YouTube-kanava:
https://www.youtube.com/channel/UCpvKlTGJHup5EGps9fsO2ZQ

 

Digitaalinen maalaaminen toi mukanaan yllättävän seikan: Ahon värimaailma laajeni koska kokeileminen oli helpompaa. Siirryttyään maalaamaan taas kankaalle uusi väriskaala siirtyi mukana ja nykyään hän sekoittaakin värejä enemmän. Tällä hetkellä taiteilijalla on meneillään uudistusvaihe: hän haluaa löytää teknisesti ja sisällöllisesti jotain uutta.