På verkstaden, som hålls under två veckoslut, bygger man lådkameror d.v.s. nålhålskameror, fotograferar med dem i Åbo Konsthalls närmiljö och framkallar bilderna i ett mörkrum. Kursspråken är i huvudsak finska och svenska, men personer med annat modersmål är också välkomna att delta. Verkstaden, som är kostnadsfri, lämpar sig för alla åldrar, men personer under 12 år deltar i sällskap av vuxen.

Projektet handhar med material som behövs för kamerabygget etc. Ifall du vill kan du ta med en egen låda att tillverka kameran av. Kamerorna och bilderna som framställs under verkstaden får man behålla efter att projektet avslutats. Bildmaterialet från verkstaden kommer även att ställas ut på Åbo Konsthall under hösten 2021. Deltagarantalet är begränsat, föranmälan senast 13.8.2021.

 

KURSSCHEMA

14.8. kl. 13-15

Nålhålskamerabygge

15.8. kl. 13-16

Fotografering i närmiljön och mörkrumsarbete (framkallning av pappersbilder)

 

21.8. kl. 13-16

Fotografering i närmiljön och mörkrumsarbete (framkallning av pappersbilder)

22.8. kl. 13-16

Kontaktkopiering av bilder med förstoringsapparat (framkallning av pappersbilder), inramningsarbete och göra bildtexter till de färdiga konstverken.

 

Det går även att delta i fotografering- och mörkrumsarbetet även om du inte vill eller har möjlighet att bygga en egen lådkamera. I så fall kan du låna en färdig lådkamera på projektplatsen.

I verkstäderna följer vi de gällande corona restriktionerna. I mörkrummet som byggs upp i Perilab på Åbo Konsthall finns det gott om plats för deltagargruppen. Vi håller säkerhetsavstånd, bär munskydd och handdeci finns att tillgå på plats.

 

Konstnär Hans G. Hästbacka fungerar som verkstadsledare.

Projetktet finansieras av Svenska Kulturfonden.

 

För ytterligare information och förhandsanmälan via e-mail

åt projetkoordinator Mari Kämäräinen på adressen

workshops@turuntaidehalli.fi

 

OBS! Förshandsanmälan senast fredag 13.8.2021 kl. 16.

 

Det finns information om projektet på Åbo Konsthalls hemsidor: 

och på projektets sociala mediekonton:

Facebook https://www.facebook.com/ordochingavisorhanke

Instagram https://www.instagram.com/ordochingavisorhanke/