Utställning i Åbo Konsthall 8.10. – 7.11.2021
I Fotocentrum Peris bibliotek på Åbo Konsthalls andra våning kan man se foto- och ordkostverk som framställts på Ord och inga visor / Sano se kuvalla projektets verkstäder under år 2021. Konstverken, samt dokumentationerna från olika verkstäder som hållits under det gångna året, visas som digitala diaprojektioner på bibliotekets vägg. Verkstäder har förverkligats på Åbo Konsthall, förbindelsebåten Baldur i Pargas, daghemmet Päiväkoti Pääskynpesä, Luckan Åbo, Kuppis koloniträdgård och under Konstens Natt på svenska-evenemanget på restaurang Grädda.

Utställning i Luckan Åbo 5.10. – 7.11.2021
Luckan i Åbo upprätthålls av Åbo svenska föreningsråd och sköter också deras kansli och föreningsgården Gillesgårdens bokningar. Det finns elva Luckan i landet som betjänar i samhälleliga frågor i centren och på nätet. På Luckan förevisas foto- och ordkonstverk som framställts under Ord och inga visor / Sano se kuvalla – projektets verkstäder som hölls under Konstens Natt – evenemanget på restaurang Grädda, Åbo 12.8.2021 och på Åbo Konsthall 14. – 22.8.2021. I verkstaden under Konstens natt hade deltagarna som uppgift att leta efter och dokumentera motsatspar med den egna mobiltelefonen i närmiljön. Bilderna skrevs sen ut på fotopapper. Till bilderna fogades ord, både på det egna språket men även på främmande språk, om vilka motsatser som det var frågan om. På så sätt kunde också bildmotiven få en helt ny innebörd.
Under tillställningen hade besökarna också möjlighet att ta del av en Camera obscura som byggts upp i verkstadsutrymmet. Utrymmet hade mörklagts. I det ena fönstret fanns en lins. På väggen inne i utrymmet bildade ljuset som strömmade in via linsen en uppochnedvänd bild av landskapet som fanns utanför.

I verkstaden på Åbo Konsthall byggde man lådkameror, fotograferade med dem och framkallade bilderna i ett mörkrum. I collaget med nålhålskamerafotografierna finns det också fotodokumentationer från verkstaden, information om hur man bygger en nålhålskamera och bilder från själva framkallningsprocessen av de svartvita fotografierna samt en äkta lådkamera.

Luckan: Auragatan 1 H, 20100 Åbo
Öppettider: Mån-Tis kl. 12–17, Ons kl. 12–19, Tors-Fre kl. 12–16

Projektet Ord och inga visor som startade år 2019 och drivs av Fotocentrum Peri och Konstnärsgillet i Åbo är inriktat på att skapa naturliga sätt att öka kommunikationen mellan språkgrupper, när människor med olika modersmål möts inom skapande verksamheter. Ord och inga visor – projektet verkstäder har under de två år som de pågått samlat hundratals deltagare i olika åldra, både barn, ungdomar och vuxna.

Projetktet finansieras av Svenska Kulturfonden.

I samarbete med Åbo Konsthall, Konstnärsgillet i Åbo, Fotocentrum Peri, Luckan Åbo, Saariston Meritie AB, Konstens Natt, Restaurang Grädda, Kuppis Koloniträdgård, Sateenkaarikoto AB daghemmet Pääskynpesä, Konstförening Olohuone.

För ytterligare information:
Projektkoordinator Mari Kämäräinen
workshops@turuntaidehalli.fi

Det finns information om projektet på Åbo Konsthalls hemsidor:
https://turuntaidehalli.fi/sv/peri-projekt
och på projektets sociala mediekonton:
Facebook
Instagram